Změna územního plánu by umožnila další výstavbu v Lonkovce

11. květen 2017

Spor kolem relaxačního centra Lonkovka v Pardubicích pokračuje. Služby města Pardubic chtějí na prázdné louce stavět venkovní hřiště. Teď ale vyšlo najevo, že městská firma už dřív požádala o změnu územního plánu, která by dovolovala i větší výstavbu.

Na palouku by tak teoreticky mohlo vzniknout třeba zastřešené sportoviště nebo i parkoviště. Zástupci městských služeb ale tvrdí, že o změnu požádal ještě předchozí majitel pozemku a nic kromě nového hřiště stavět nechtějí.

Prošlo by parkoviště i bytový dům

„Nová změna územního plánu, pokud projde, umožní výstavbu, která přímo nesouvisí s Lonkovkou. Umožní parkoviště, bytové domy, ubytovací zařízení s 50 lůžky, služební byty. Nastává přesně to, čeho jsme se obávali,“ vysvětluje svoje obavy Olga Marková, která bydlí nedaleko přírodní louky.

Palouk za ulicí Lonkova je v současném územním plánu zařazený jako plocha pro rekreaci a relaxaci. To podle zákona umožňuje i výstavbu venkovního hřiště jako je Lonkovka. Služby města Pardubic by tedy vůbec nemusely o změnu žádat.

Podle místopředsedy představenstva služeb Aleše Kopeckého ji chtěl prosadit bývalý vlastník pozemku: „My jsme koupili pozemek, nevěděli jsme, že je tam změna územního plánu. Pak se nás tázal útvar hlavního architekta, my jsme se k tomu vyjádřili, že ta změna se nám zdá logická, tak jsme ji potvrdili. Lidem se tato změna nelíbila a dohodli jsme se, že stáhneme náš návrh, aby nebyl v rámci 17. změn územního plánu vůbec projednáván.“

Relaxační centra Lonkovka má vzniknout na louce nedaleko Labe

Odbor hlavního architekta o případném stažení návrhu změny územního plánu zatím teprve jedná. Samotné hřiště a sportovní areál by ale měl zabírat asi šestinu plochy palouku za ulicí Lonkova. Někteří lidé ze sídliště teď požadují stavební uzávěru, a to pro celé území. Chtějí tak chránit většinu louky před větší zástavbou, jak říká ekolog a obyvatel blízkého sídliště na Závodu míru Tibor Schwarz.

„Nemám příliš zájem, aby se tam moc betonovalo, ale aby to zůstalo v takovém přírodním charakteru. Jsem pro, aby tam byla venkovní tělocvična, lavičky, aby tam byla cyklostezka, ale nesouhlasím s kavárnou, kde by se měly podávat i alkoholické nápoje a podobně,“ říká Schwarz.

Čtěte také

To, že na louce vznikne opravdu jenom víceúčelové hřiště, slíbil na setkání s veřejností i starosta Polabin Radek Hejný (ANO).

Podle něj žije na sídlišti i řada lidí, kteří výstavbu Lonkovky vítají: „Já jsem mluvil s jinými lidmi, kteří pochopitelně nemají nějakou osobní ambici se angažovat a chodit podporovat tento projekt, mluvit jsem s lidmi, kteří to vítají a těší se, až to bude, že tam budou chodit s rodinou a s dětmi.“

Projekt Lonkovky v současnosti čeká na ukončení posuzování vlivu na životní prostředí. Krajský úřad by měl rozhodnout do půlky června.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio