Na březích Chrudimky budou nové cyklostezky i cesty pro pěší

25. červen 2019 09:05

Stezka kolem Chrudimky za pardubickým výstavištěm Ideon je zavřená. Lidé tam neprojedou ani neprojdou nejméně do konce roku.  Začala tam totiž úprava nábřeží, je to vlastně další etapa tzv. náhrdelníku Chrudimky.

Je to projekt, kterým chce radnice oživit nábřeží řeky protékající centrem města. Cílem také je zachovat přírodní charakter břehů. Začátek má být u soutoku Labe a Chrudimky a konec na Vinici u staré vojenské plovárny.

Město má představu, že nábřeží bude žít, lidé tam budou sportovat nebo pořádat kulturní akce. Hlavně ale má být na obou březích cyklostezka i stezka pro chodce a právě jejich stavba v úseku od mostu u Sokolovny po dřevěný most pod Vinicí v těchto dnech začíná.

Cyklostezka i cesta pro chodce

Stavbaři začali na levém břehu za výstavištěm Ideon a aquacentrem. Tam sice asfaltová cyklostezka je, firma ji ale opraví a udělá i mlatovou cestu pro chodce. Následně se práce přesunou na pravý břeh.

Plovoucí bagr v Pardubicích staví hráz z palisád, napumpuje za ni bahno z jezera

Bagr bude do poloviny srpna zatloukat palisády, později vysaje ze dna jezera usazené bahno

Odbahňování Matičního jezera v Pardubicích po několika letech příprav začalo. Jezero vzniklo v roce 1910 oddělením slepého ramene Chrudimky, od té doby se na dně ukládá bahno. To teď speciální bagr přesune ke břehům, které tím zároveň zpevní.

„Bude tam nová cyklostezka v asfaltovém povrchu, nové veřejné osvětlení a nové koše a lavičky. Ten asfalt je tam asi nutný, protože to je základní komunikační trasa pro cyklisty z této strany města do centra,“ popsala plánovanou podobu pravého břehu náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

V místě, kde cyklostezka na pravém břehu vede pod mostem, bude nutné trasu snížit a rozšířit směrem do koryta řeky. Kvůli stavebním pracem projekt počítá s pokácením přibližně 14 stromů, na některých místech zase zeleň přibude. Na úrovni Pardubické nemocnice pak bude kvůli ochraně kořenů jírovců povrch mlatový.

Schodiště k jezeru i řece

Kromě nových laviček a odpadkových košů jsou v projektu například i dvě velká betonová schodiště. Obě na pravém břehu Chrudimky na úrovni Matičního jezera. Jedno by mělo sestupovat právě k hladině jezera, druhé k řece.

Projekt Náhrdelník Chrudimky patří mezi akce, na které město získalo evropské dotace prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Už před dvěma lety za osm milionů vznikla stezka Vinice, teď budou práce na obou březích stát přibližně 15,5 milionů korun, z toho víc než  5,6 milionu by měla pokrýt dotace z EU. Práce potrvají asi 7 měsíců.

Na plánku je vidět, jak se na pravém břehu asfaltová cyklostezka (žlutě) prolíná s mlatovou cestou (oranžově). Patrná jsou i schodiště k Matičnímu jezeru a k Chrudimce. Červené terče vyznačují kácení

Související