Lávka Pod Vinicí je na tom hůř, než se čekalo. Sanitku ale po opravě unese

24. říjen 2018 11:10

Už třetí týden je zavřená dřevěná lávka přes Chrudimku v Pardubicích Pod Vinicí. Stavbaři ji opravují tak, aby po ní v budoucnu mohly jezdit sanitky do nemocnice. Chodci a cyklisté, kteří tudy chodili, musí přejít řeku přes most u Sokolovny, ten je asi o 700 metrů dál. V půlce prosince mají úpravy skončit.

„Je to vlastně jen oprava stávajícího stavu tak, aby to všechno bylo jako když to bylo nové,“ říká Oto Doležal ze Služeb města Pardubice.

Na lávce toho není moc vidět, je zakrytá černým igelitem. Jde o zabezpečení, aby dělníkům nespadlo nic do řeky. Po lávce podle Doležala kdysi jezdila auta. „Pak se to zablokovalo a teď by to mělo být vyztužené natolik a statikem povoleno, aby tu sanitky mohly jezdit.“

„Když se město Pardubice rozhodlo, že bude rekonstruovat nadjezd u nemocnice, padl závěr, že po dobu rekonstrukce a pak i následně bude tato lávka využívána i na zkrácení vzdálenosti pro vozidla záchranné služby,“ vysvětluje Vladimír Bakajsa, vedoucí odboru dopravy.

Roky přitom lávka sloužila pro cyklisty a pěší. Že by ke střetu se sanitou došlo, Bakajsa obavu nemá.  „Nemáme to zatím ještě vyzkoušené, ale sanitka, která tu bude projíždět, vysílá zvukový signál a jak chodec, tak cyklista to bude muset vnímat.“

Lávka není v dobré kondici

„Teď nás zaskočili tím, že koroze je většího rozsahu než se předpokládalo, takže teď práce závisí na výrobě nových příčníků,“ říká stavbyvedoucí Kamil Málek.

Stavbaři opravují lávku, aby po ní mohly jezdit i sanitky z nedaleké nemocnice

Přestože je na lávku vstup zakázán, podle Málka se občas najde někdo, kdo si chce přes torzo lávky cestu zkrátit. „To je na každé stavbě, proto jsme to tady zabezpečili, aby sem nikdo nechodil. Máme tam i hlídače.“

Náhradní most? Příliš drahý

Lidé, kteří lávku denně využívali, navrhovali zřízení provizorní lávky, aby nemuseli přecházet až po mostě u Bubeníkových sadů (u Sokolovny).

„Je potřeba si uvědomit, že ani ve státních hmotných rezervách neexistuje náhradní lávka. Existují mosty. Když jsme jednali s ředitelstvím státních hmotných rezerv, tak částka, za kterou bychom ten most a opakuji, ten by byl problém tady postavit, by se blížila skoro částce rekonstrukce lávky,“ vysvětluje Bakajsa.

Lávka Pod Vinicí má být opravená do půlky prosince.

Spustit audio

Související