Na cestách do Afriky i do oblíbené Vídně s dokumentaristou, fotografem a novinářem Janem E. Svatošem

Autor pozoruhodného uměleckého filmového dokumentu Až zařve lev, který propojuje krále Přemysla Otakara II. a prvního Evropana, který spatřil Tibet - františkánského mnicha Odorika - má rád Afriku, hlavně bez zástupů turistů, oblíbil si Vídeň, především tu méně známou, podporuje ochranu ohrožených zvířat a také na cestách se nebojí experimentovat s fotografováním.

Tak bych stručně a jen v náznacích charakterizoval neuvěřitelně široké spektrum zájmů a aktivit spojených i s putováním zeměmi světa, Jana Eliáše Svatoše, hosta pořadu Na cestách.

Jak vyvolávat filmy v Keni

Čtěte také

Propojit cestu do Afriky s fotografováním klasickou analogovou technologií a k tomu ještě (v prakticky polních, extrémních podmínkách) tyto fotografie vyvolávat v přenosné temné komoře při expedici Fotografické návraty - i to je téma našeho rozhovoru. A vězte, že Jan Eliáš Svatoš je nesmírně poutavým a emotivním vypravěčem, jak ostatně uslyšíte.

A proč fotil Afriku na klasický filmový materiál a přímo na místě chtěl zažívat dnes už málo známé pocity napětí a čekání, jestli se z vývojky a ustalovače nakonec vynoří toužený obrázek třeba slona? To už se dovíte v pokračovaní rozhlasového putování Na cestách.

Sloni, zebry a další

Čtěte také

Už jsem zmínil lva, kterého mimochodem skrýval jako figurku můj cestovatelský kufřík, ale častým objektem jeho fotografií z cest jsou hlavně sloni a nebo zebry. Co v případě cest a aktivit Jana Eliáše Svatoše souvisí často i s aktivitami na podporu ochrany zvířat.

A povídáme si například také o tom, čím provokuje mého hosta u mikrofonu ohlížení se zpět v čase - například jak asi mohla vypadat Afrika před sto lety. Já ho zase k tématu slonů provokoval tematickým hrnkem s odkazem na tyto největší suchozemské savce v Africe.

Cestovatel Odorik a další

Nejsem si jistý kolik lidí u nás ví něco o člověku, který se jako první Evropan dostal do Tibetu, cestoval Čínou, Persií, viděl pohoří Hindúkuš v Afghánistánu a Pákistánu. Františkánský misionář Odorik toho viděl mnohem víc, ale jak jsme se s Janem Eliášem Svatošem shodli, o jeho přínosu pro objevování světa mnoho lidí nemá tušení.

Syn vojáka z českého vojska Přemysla Otakara II. přitom sám sebe označoval za Čecha. Další téma rozhovoru s cestovatelem i novinářem, který rád - jak sám říká - vytahuje "na světlo světa" příběhy, osobnosti nebo věci, na které sedá prach.

Ilustrovaný cestovní deník

Čtěte také

Jana Eliáše Svatoše, kterého představuji v dalším vydání pořadu Na cestách, už znají ti, kteří viděli některé z jeho devíti dokumentárních filmů. I třeba ti, kteří ho zaznamenali jako nositele mnoha cen za tyto dokumenty v Estonsku, Číně nebo třeba Turecku. A také návštěvníci fotografických výstav v Německu, Spojených státech a pochopitelně i u nás doma.

Co vám ale ještě rád poodhalím (a vidíte i na jedné z doprovodných fotografií), to je záliba mého hosta v psaní cestovních deníků. Navíc krásně ilustrovaných, protože Jan Eliáš Svatoš zážitky z cest dovede doplnit kupříkladu portrétem pantera…

Kamera na klíček, průvodce Vídní i vlajka

Čtěte také

Při natáčení nejnovějšího vydání pořadu Na cestách mi opět pomáhaly předměty z cestovatelského kufříku. A tak se dovíte, proč jsem v něm měl "retro" kameru, se kterou si filmový dokumentarista hravě poradil, co má rád ve Vídni a i třeba to, že Jana Eliáše Svatoše zajímají barvy, tvary i motivy na vlajkách různých zemí světa.

Ale protože je to také téma obsáhlé, zajímavé a navíc propojené s cestováním, domluvili jsme se nad vlaječkou Walesu se symbolem červeného draka, že se k němu s odstupem času vrátíme.

Nejnovější vydání cestovatelské talk show "Na cestách s Petrem Voldánem" s hostem Janem Eliášem Svatošem uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle v pondělí 8. ledna 2024 po zprávách v 18:00 nebo si nás nalaďte v audio archivu pořadu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související