Na cestách s horolezcem Janem „Trávou“ Trávníčkem aneb Pět pokusů a Pět zdolaných osmitisícovek

Bilance horolezce, ale i cestovatele, cyklisty - zkrátka tak trochu dobrodruha Jana Trávníčka je obdivuhodná. Host dalšího pokračování mé talk show "Na cestách" to ale vůbec nemá tak, že by se mu z těch horských velikánů zatočila hlava natolik, aby měl svět "u nohou". Což se leckomu stát může, přece jen jsou to výkony výjimečné. 

Jenomže Honza "Tráva" (mezi lidmi, kteří tzv. lezou hned každý ví) Trávníček je hodně skromný chlapík. Ostatně, uslyšíte sami, že kometuje takové vrcholné horolezecké výkony v duchu výroků "měl jsem štěstí na parťáky, na podmínky" a podobně.

Je to hodně o hlavě

Cestovat ale nebudeme jen po velehorách. Navíc jsme se sešli sice u lezecké stěny, ale stará teplárna v Praze na Chodově a areál Free Solo nám hory nahradit nemohly.

Čtěte také

Ovšem v době pod vlivem různých omezení kvůli koronaviru jsme byli i za toto lezecké prostředí rádi. Lépe jsem si třeba já mohl představit, co asi mohl mít Honza Trávníček v hlavě například když padal asi 300 metrů do hloubky ve výšce 7 800 metrů v roce 2009 v Pákistánu.

A celkově vám možná vyprávéní nejen o výškách, cestování po velehorách, ale i o pokoře při expedicích, bude místy připadat i maličko filosofické.

Jak původně geodet tvrdí, je horolezectví s poloviny určitě o "hlavě". A nebojte se, zeptal jsem se v pořadu "Na cestách" logicky i na to, jestli mívá Honza Trávníček strach.

Jezdí do velehor, přitom má rád teplíčko

Cestovat budeme s mým hostem po hodně exotických krajích - Himaláje, Pákistán, Tibet, padnou názvy jako Anapurna nebo Makalu.

Ale Honza Trávníček prozrazuje, že nemá rád zimu. Lebedí si v teplíčku. K lezení se prý přiklonil až někdy v 16 - 17 letech, jeho dětský sen to údajně nebyl. Veřili byste, že člověk, který zdolal pět vrcholů s výškou 8 tisíc metrů nebyl například nikdy na Everestu?

V rozhovoru pod lezeckou stěnou jsme se totiž dostali i k trendu dnešní doby, k masovým výstupům na některé přelidněné vrcholy populárních hor, kam se vydávají stále častěji i dost nezkušení turisté.

Důvod? Móda, snaha mít "selfíčko", které každý nemá. To lezení například i po stěnách, jako jsou ty betonové komíny teplárny (viz foto), to je něco jiného.

Mačky, lana, karabiny

Jaké by to bylo cestování po stěnách, horách i velehorách s horolezcem Honzou Trávou, kdyby nedošlo na svéráznou terminologii i zvláštní vybavení. Opět mi posloužil můj cestovatelský kufřík, ale na všechno tentokrát nestačil.

S Honzou Trávníčkem u lezecké stěny - bývalé teplárny

A tak mačky, které jsem na Honzu vybalil z batohu (půjčené od kamaráda, lezce "pískaře" z Police nad Metují Petra Johna) zabraly. Stoupací železa k výbavě horolezců někdy patří. A měl jsem i lano a cepín. Ale ani takto vybaven bych si do hor netroufl.

České pivo pro hory v Nepálu

Témat by bylo k rozhovoru s cestovatelským dobrodruhem, horolezcem, ale i cyklistou Honzou Trávníčkem nepřeberně. Na všechna se pochopitelně ani v hodince "Na cestách" nedostalo.

Čtěte také

Ale o záměru otevřít v Nepálu hospodu s českým pivem, kam Honza Trávníček jezdí často a rád, o něm jsme pár slov ztratili. Tak jako jsme mluvili o jakémsi nepsaném zákonu, se kterým můj host souhlasí - " Dostat se na vrchol je možné - vrátit se zpátky dolů je povinnost".

Tak si nás v pořadu "Na cestách" - v pondělí 5. října po 18:00 poslechněte. Jan "Tráva" Trávníček je hostem určitě zajímavým. Na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i Českého rozhlasu Pardubice se na Vás těšíme.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související