Na cestách za hvězdami. Astrofotograf Petr Horálek doputoval do NASA i do vesmíru v podobě planetky

Cesta za hvězdami a ke hvězdám začala sice pro Petra Horálka v Pardubicích. Osudovým místem je pro něj ale - vedle pardubické Hvězdárny barona Artura Krause - Seč. U vodní nádrže na řece Chrudimce trávil hodně času v mládí a vrací se tam stále. 

Právě v chatě kousek od vod přehrady jsme se s Petrem Horálkem sešli. Toužil jsem totiž už dlouho být právě s ním “Na cestách” za hvězdou oblohou a pokusit se vám tohoto světově respektovaného astrofotografa představit na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice.

Fotograf a astronom Petr Horálek

Petr Horálek

je český fotograf, kreslíř, spisovatel, cestovatel a astronom. Jeho snímky byly několikrát vybrány jako prestižní Astronomický snímek dne NASA, Astronomický snímek týdne ESO nebo Česká astrofotografie měsíce. Je po něm pojmenována planetka 6822 Horálek.

Je totiž jen málo lidí u nás, kterým se povedlo propagovat nejen Seč, ale i celý region prostřednictvím amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a evropských institucí po celém světě.

Astronomický snímek dne NASA ze Seče

Do dne našeho natáčení pořadu “Na cestách” měl už Petr Horálek na svém kontě celkem 28 fotografií, které NASA vybrala jako astronomický snímek dne.

Čtěte také

A byla to skutečně trefa, že právě ten den světem letělo internetovými sítěmi jméno Petra Horálka znovu.

Jak se ”Mars v Býku” v krátkém “okně” viditelnosti noční oblohy na břehu Seče povedlo vyfotit, vám povíme ve vysílání. A dostane se i na další podrobnosti o snímcích, které už šestkrát Seč “zviditelnily” po celém světě.

A to Petr Horálek fotil už na tolika exotických místech naší planety, že se nám ani všechna nepovedlo vyjmenovat.

Původně “péefka” a ty další

Fotografie “Kdysi dávno za zimního slunovratu” měla být původně zajímavým přáním ke vstupu do roku 2017. Romantik Petr Horálek unikátní snímek, na kterém je nejen povrch nádrže Seč, její okolí, ale i on sám (viz. fotografie), umístil na internet a pak už šly události mimo něj.

Cestujeme s mikrofonem za hvězdami

Astronomický snímek dne NASA byl na světě. V rozhovoru se dozvíte, proč jsem měl v cestovatelském kufříku tentokrát právě ve spojení s touto fotografií i CD s muzikálem Malý princ.

Tmavé sklíčko, kniha a fotoaparát

Cestování za hvězdami je s Petrem Horálkem nesmírně pestré.

Čtěte také

Proto byla roztodivná i moje výbava v cestovatelském kufříku. Tmavé sklíčko pro svářeče odkazuje na víc témat, o kterých jsme si povídali.

Na knihu Tajemná zatmění, kterou Petr věnoval své vášni fotografovat po celém světe jak zatmění Slunce, tak i Měsíce. A prozradí vám také, na kdy si temná sklíčka máte v blízké době zase připravit, aby vám úkaz na obloze neunikl.

Mimochodem, uslyšíte i podrobnosti o tom, jak zatmění děsila lidi v dávných dobách. Nemohli jsme vynechat ani pár slov o fotoaparátech.

Astronom, cestovatel, fotograf, spisovatel

Petr Horálek je výřečný společník. A má spoustu pozoruhodných zážitků. Z focení nejen u Seče, ale i v Ugandě, na Novém Zélandu, v Maďarsku, v Indonésii nebo třeba v Rusku.

Sekvence úplného zatmění Slunce 2019 - observatoř La Silla - Chile

Z práce ve hvězdárně v Úpici, studií v Brně, aktivit Fotovyslance Evropské jižní observatoře, delegáta Mezinárodní Asociace pro Temné nebe... Pokud nevíte, co to je světelný smog, povíme vám to také.

Petr Horálek létá i kolem nás

Možná divné konstatování, ale nerad bych opomenul ještě jednu zajímavost - jak při natáčení pořadu Na cestách, tak třeba i teď, kdy text čtete, létá Petr Horálek hodně daleko od nás (nebo vysoko?). Jeho aktivity totiž ocenili kolegové pojmenováním planetky číslo 6822.

Kde poletuje kdo, ji vlastně našel, to už neprozradím. Nalaďte si nás raději na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo ČRo Pardubice. Pořad “Na cestách s Petrem Voldánem” budeme za hvězdami putovat s Petrem Horálkem v obvyklém čase po 18:00 v pondělí 15. března. Těšíme se na Vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.