Na hrad Litice se psem i s miminkem

8. duben 2016

Hrad Litice se konečně o letních prázdninách otevře návštěvníkům. Pevně v to doufá kastelán hradu Litice na Orlickoústecku Dalibor Urban. Už před rokem tam došlo k havárii. Zřítilo se zdivo bývalého severního paláce.

Vybraná firma by měla v následujících dnech poškozené místo opravit a umožnit tak lidem vrátit se na hrad.To byla první dobrá zpráva, kterou nám přinesl do Radioporadny kastelán Dalibor Urban. Povídali jsme si ale hlavně o tom, jací lidé na hrady a zámky chodí. Dají se rozdělit do několika skupin.

- Rodiny s malými dětmi
- Milenci
- Pejskaři
- Turisté – znalci

Rodinám s opravdu malými dětmi se nedoporučují hodinové prohlídky na zámcích. Děti většinou neudrží pozornost a ruší ostatní návštěvníky. Na hradě Litice vyřešili situaci jednoduše. Nabízejí prohlídky jak s průvodcem, tak bez průvodce, každý si může vybrat podle svých možností, co je pro něj nejlepší.

Čtěte také

Zamilované páry většinou také prohlídky s podrobnými historickými daty nezajímají. Raději využijí posezení v nějakém tom romantickém zákoutí. Zato turisté-znalci, kteří si načetli mnoho zajímavého o daném místě, mohou průvodce i zaskočit. Na ně je třeba být dobře připraven a vybaven velmi dobrými znalostmi.

Brána hradu Litice nad Orlicí.jpg

Pejskařů je podle Dalibora Urbana stále více. Může jich být tak čtvrtina z celkového počtu návštěvníků. Na hrad Litice je psům vstup povolen, kastelán s nimi má dobré zkušenosti. Většina pejskařů ví, co je jejich povinností. Svého mazlíka má na vodítku a uklidí, co je potřeba.

Výběr průvodce

Dobrý průvodce musí být osobností. Kastelán Dalibor Urban vybírá ze zájemců ty nejlepší, kteří nejen, že umí dobře a srozumitelně mluvit, ale také dokážou pootevírat okna na hradě, nebojí se úklidu a postarají se i o pokladnu. Zkrátka umí řešit i krizové situace, když se například zasekne klíč v zámku. A v neposlední řadě je třeba naučit se perfektně historická data o daném hradě nebo zámku, aby průvodce nezaskočil tzv. turista - znalec.

Kam na výlet?

Už se blíží velmi oblíbená akce - třetí největší turistický pochod v Čechách - Pochod přes tři hrady. Turisté se vydají na hrady Potštejn, Litice a Žampach. Trasu si ještě mohou prodloužit až na Lanšperk. Pokud využijete cyklotrasu, dojedete až na Kunětickou horu.

Letos se tato akce koná 7. května.

A chystají se novinky. Nejen trasy pro pěší, ale také pro horská kola nebo pro koloběžky.

Kastelán Litic Dalibor Urban

Další možnosti, kam na výlet?

Kastelán Dalibor Urban doporučuje výlet na soukromý zámek Doudleby, který vlastnil rod Bubna-Liticů. Tento zámek spravují stále potomci tohoto rodu a rozhodně stojí za návštěvu. Zajímavé a romantické jsou i procházky na volně dostupné zříceniny v okolí - Lanšperk a Žampach.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka