Na hradě v Brandýse odhalují stovky let zasypané místnosti

27. červenec 2017

Archeologové dokončili průzkum části zříceniny v Brandýse nad Orlicí. Hlavním cílem projektu je zjištění půdorysu hradu ze 13. století a také prozkoumání stavu zdí a kleneb, které byly několik set let zasypané hlínou.

Archeologové začínají mít reálnou představu o tom, jak hrad vypadal a co kde zhruba mohlo být. V místě, kde ještě nedávno byla vyhlídka na město v údolí, je teď provizorní přístřešek. Právě tam totiž archeologové objevili zbytky místností, klenby dveří a vstupy do podzemí.

Právě vstupy do podzemí jsou jedna z nejdůležitějších věcí, protože pod celou vyhlídkou je komplex několika místností, které byly v přízemí nebo prvním patře hradu a nikdo přesně neví, v jakém jsou stavu.

„Poprvé máme možnost nahlédnout do historie hradu a odhalujeme půdorysné uspořádání hradu, které bylo absolutně neznámé,“ říká vedoucí archeolog David Vích. „My jsme vlastně vůbec netušili, co tam je,“ popisuje Vích a ukazuje do rohu vykopané jámy: „Tady to pro nás bylo velkým překvapením, jedná se nejspíš o vstup do spodního patra. Tady vedle zase byly nejspíš dveře na nádvoří. Co ale bylo tam to zatím netušíme.“

Čtěte také

Přestože hledání vykopávek není hlavním cílem projektu, archeologové objevili i zajímavé historické předměty. Výzkum vedou pracovníci muzea z Vysokého Mýta pod vedením archeologa Davida Vícha a jeden předmět jsme našli dokonce i v době natáčení reportáže: „Jsme hodně blízko… a je to středověký náprstek. Ony ty tvary náprstků se od středověku moc neměnily, akorát ve středověku bývají odlévané z barevných kovů, potom jsou také plechové. Tento je ze slitiny mědi, může být bronzový.“

Archeologové v průběhu našeho natáčení našli třeba bronzový náprstek

Archeologové také objevili třmen z 15. století, pomocí kterého se natahoval samostříl, našli i mince a také například kapesní sluneční hodiny vyřezané ze zvířecí kosti.

U prozatím odkrytých zdí a místností je potřeba zjistit, v jakém stavu. Podle archeologů je sice malta použitá na stavbu hradu kvalitní, ale opuka rychle zvětrává. Takže po dokončení průzkumu nastoupí stavební firma, která zdi zpevní a opraví tak, aby zbytky hradu zůstaly v takovém stavu, v jakém jsou a dál se neřítily.

Pohled, který se neopakuje

To co je teď odkryté, bude zase zasypané, aby to dál nezvětrávalo. Jestli tak bude někdy možné opět se podívat i do podzemních místností, není jasné. Aktuálně přístupné nejsou a ani se do nich nedá dostat. Konečné rozhodnutí je na Národním památkovém ústavu, který má v podobných situacích rozhodující slovo.

Na 19. srpna je plánovaný den otevřených dveří, takže lidé budou mít možnost se podívat na to, co archeologové vykopali, budou tam i odborné výklady a prohlídky hradu s průvodcem.

autor: zen
Spustit audio