Na letním stadionu v Pardubicích pokládají nový trávník, první zápas bude v únoru

2. listopad 2022 09:40

Rekonstrukce letního stadionu v Pardubicích se po roce a půl blíží do finále. Na plochu hřiště se začal pokládat přírodní trávník. Modernizace má být hotová v lednu 2023 a měla by se stihnout v termínu, i když zbývá ještě mnoho dokončovacích prací.

„Hned 4. února bude na stadionu první zápas se Slavií Praha,“ řekl Jiří Macháně z odboru rozvoje a strategie pardubického magistrátu. Na opravách je závislý fotbalový klub, který v roce 2020 po 51 letech postoupil do první ligy. Stadion se musí opravit podle podmínek fotbalové asociace.

Stavební firma má opravit a zmodernizovat stadion bez východní tribuny, okolních ulic a nábřeží. Po rekonstrukci bude mít stadion kapacitu 4600 diváků. Tribuny nebudou spojené v jeden celek, v budoucnu je bude možné dostavět a zvýšit počet lidí na tribunách až na přibližně dvojnásobek. Vznikne i tréninková plocha s umělým trávníkem.

V projektu rekonstrukce není zahrnutá Brána borců, která je památkově chráněná. Současná kapacita stadionu je 600 diváků. Původní náklady dosahovaly více než 380 milionů korun včetně DPH, později vzrostly přibližně o 30 milionů korun, protože si město navíc objednalo vylepšení zázemí. Na sportovišti budou například sklopné sedačky pro diváky nebo trvanlivější trávník na hřišti.

Pardubice na opravy nezískaly dotaci od Národní sportovní agentury. Na rekonstrukci proto využijí dříve otevřený úvěr. Letní stadion pochází z 30. let, jeho podobu navrhli Karel Řepa a Ferdinand Potůček. Původně nesl název Masarykův všesportovní stadion. V centru bylo fotbalové hřiště, kolem 400 metrů dlouhá škvárová atletická dráha a 500 metrů dlouhý cyklistický ovál s klopenými zatáčkami, který už dnes neexistuje.

autor: pta | zdroj: ČTK

Související