Na motorce nejen na Dakar, ale i z Peru do Argentiny. Aneb z Hradce do světa s Martinem Trojanem

Cestujeme tentokrát na svou kolech. Můj host u mikrofonu pořadu "Na cestách s PV" Martin Trojan je totiž motorkář. Do světa vyráží z Hradce Králové, kde uchovává i dvě letité "Zetky" - motocykly ČZ. Také u těchto dvou krasavic - byť jednu pokrývá rezavá patina - jsme si o cestování povídali.

Čtěte také

Martin Trojan už jezdil na motorce leckde. Představit si to moc nedovedu, protože moje zkušenost s motorkami je hodně skromná. Jawa - ani vlastně přesně nevím, jestli to byla "250" nebo dokonce "350", každopádně se mi zdála dost těžká, mě svezla před spoustou let jen desítky kilometrů v okolí Soběslavi.

O to víc jsem se v rozhovoru s Martinem Trojanem zajímal o jeho dojmy z výprav za účastníky rallye v Tunisku, o zkušenosti s cestováním na motorce na Balkáně a pochopitelně hlavně o Dakar.

Se svačinou na Dakar

Fotografie předmětů, které při nejnovějším pokračování pořadu "Na cestách" ukrýval můj cestovatelský kufřík, výmluvně napovídá, o čem také je naše povídání.

Čtěte také

Motocyklová svíčka, součástka, kterou zkušený Martin Trojan hned poznal jako "kuličku k řadičce" nebo i chlupatá lama - to jsou věci skoro jasné.

Lamy například potkal motorkář se svými kamarády v horách v Peru. Ale třeba bagetu jsem si na Martina Trojana připravil také cíleně, jenomže nikoli jako občerstvení při natáčení. On totiž při jedné z moto expedic vezl svačinu účastníkům Rallye Dakar.

Také o tom je pořad "Na cestách". Pojedeme i z Limy do Argentiny a po dalších exotických trasách.

Jak se ladí - motorky

Že se ladí piána nebo jiné hudební nástroje je jasné jak mně, tak i většině z vás, posluchačů. Ale jak se ladí motorky pro asi nejnáročnější zkoušku výdrže a kvality, pro soutěžící motocyklové kategorie Rallye Dakar, to je zase jasné Martinovi Trojanovi.

Poněkud různé kostýmy -Novoroční fiesta v horách nad Huanucem

Je to kumšt, který rozhoduje o tom, jak se závodníkům daří jejich jízdy "Na cestách" nebo vlastně spíš necestách. A co se napřiklad vozí na takové moto expedice k jídlu, co se balí na cesty na dvou kolech? O tom také v pondělí 1. února uslyšíte.

Kdy na motorce sám a kdy s partou

Podle Martina Trojana jsou cesty, které si raději vychutná jen o samotě na své motorce. Ale jsou cesty, na které je lepší vyrážet k kamarády, ve skupině. Které to jsou? Dozvíte se také v pokračování talk show "Na cestách s Petrem Vodánem", ke které vás zveme na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a také Pardubice první únorové pondělí tradičně po 18. hodině.

Nejen o Dakaru

Tak si nás nalaďte nebo najděte na webu v audio archivu. Těšíme se na Vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související