Na opary, ekzémy i záděry. Propolis je bezkonkurenční antibiotikum. Jen pozor na alergii

13. únor 2023

Propolis znamená předměstí. Je to slovo řeckého původu a díky němu můžeme nechat před městem (nebo spíše přede dveřmi domu) nachlazení a bolesti. Říká se mu také včelí tmel, smoluňka nebo dluž.

Propolis totiž podle včelaře Františka Řezníčka z Hlinska může pomoct na rány, popáleniny, ekzémy, plísně, naraženiny, popraskanou kůži, bércové vředy, opary, akné, omrzliny, ranky po klíštěti, pooperační jizvy, odřeniny či záděry.

„Když někoho škrábe v krku, může si nakapat pět až deset kapek propolisové tinktury do zbytku čaje a vykloktat si. Ale s polykáním bych byl velmi opatrný. Bohužel je čím dál víc alergiků. Pokud chcete zjistit, jak na tom jste, stačí si nakapat nebo namazat propolis na jemnou kůži na vnitřním zápěstí. Pokud kůže zčervená a svědí, tak propolis nemůžete používat,“ vysvětluje včelař.

Propolis je pryskyřice z pupenů

Propolis je pryskyřičná látka, kterou včely sbírají na pupenech stromů. „Pro strom jsou pupeny tím nejcennějším, co má. Proto si je chrání proti plísním, bakteriím a podobně. Je docela těžké tuhle vzácnou látku posbírat, ale včelky to zvládnou, přinesou do úlu a zpracovávají. Polepují si propolisem stěny a mezery v úlu, asi tak třícentimetrovou vrstvou. Tím si vytvářejí sterilní prostředí, které je čistší, než ten nejvyhlášenější chirurgický sál,“ vysvětluje včelař František Řezníček.

Včelař František Řezníček seškrabává propolis z vrchních louček, ale nejlepší je podle něj použít silonová síta. Včelař je dává na vrchní loučky, pak síta sebere a čeká na zimu, kdy se z táhlé pryskyřičné látky stává látka drolivá a ze síta se lépe dostává. 

„Z propolisu dělám buď tinkturu, a to tak, že látku rozpustím v šedesátiprocentním lihu. Nebo vyrábím mast. Vypařím líh a za stálého míchání v masťovém základu postupuji až k výslednému produktu,“ popisuje včelař Řezníček.

Spustit audio

Související