Na Pardubické juniorce je pouze dnes k vidění historické diorama z roku 1937

12. srpen 2016

Na tenisových dvorcích pod zámkem pomalu vrcholí už 89. Pardubická juniorka. Finále je na programu už dnes a při té příležitosti budou moc hráči i diváci zavzpomínat na to, jak vypadaly dvorce i hráči před 80 lety. A to díky modelu, který pět let vyráběl Michal Widenský z Muzea technických hraček.

„Příprava mi trvala kolem pěti let a dá se říct, že je tam asi v tom stovky hodin práce. Já jsem to pak ani nepočítal,“ říká Michal Widenský, autor dioramatu.

A dodává, co to vlastně je: „Je to taková historická krajina. Tato krajina představuje rok 1937, takže jsem využil pro toto ztvárnění předměty z toho století.“

Jde o miniaturní antukový kurt, jsou na něm jednak dobové sportovní reklamy z doby 14. ročníku, to je rok 1937 v Pardubicích na juniorce. Je tam vlajka, za tím je fotografie.

„Vzadu je fotografie z centrálního dvorce v Pardubicích. Pravděpodobně se jedná o období 30. let. Přesné určení ještě nemám. Tuto fotografii na toto pozadí jsem získal ve statním archivu v Pardubicích. Vypadá to, že to jsou pardubičtí tenisté v 30. letech,“ dodává Widenský.

Vše je dobové

„Máme tady dobové reklamy od sportovních firem, které vyráběly sportovní zboží. Je to firma Schlesinger a Dunlop. To znamená rakety a míčky,“ říká Widenský.

Na modelu jsou i dva tenisté. „Tyto gumové figurky byly vyrobeny už kolem roku 1935 firmou Baťa, akciová společnost. Prodávaly se většinou na různých tenisových turnajích. Figurka tenisty v bílém provedení stála asi už 4 hodiny oprav. Už je dnes nemohu vystavit slunečnímu záření, protože dochází k rychlému poškození. Musím udělat i zastínění té vitrínky před sluncem,“ doplňuje Michal Widenský.

Člověk možná na první pohled neocení, kolik práce za tou výrobou bylo, protože asi hned nepozná, že vlajka nebo síť jsou z původních materiálů. Síť je vyrobena ze záclony 30. let a je dělaná podle fotografií.

Zájemci mohou vidět na vlastní oči historické dioráma v pátek při finále Pardubické juniorky od 10 hodin.

autor: ba
Spustit audio