Na pardubické kardiologii je již 22 zdravotníků s nemocí COVID-19

3. duben 2020 17:43

Počet zdravotníků kardiologického oddělení Pardubické nemocnice s prokázanou nemocí COVID-19 vzrostl z deseti na 22, tři jsou lékaři. Oddělení se uzavírá.

Nové nakažené odhalilo další kolo testování po pěti dnech od prvního odběru vzorků, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.
"Kardiologické oddělení bude uzavřené, zůstane fungovat kardiologická ambulance. V omezeném režimu se oddělení opět otevře v úterý," uvedla Semrádová.

O provoz se podle ní postarají zdravotníci, kteří už mají druhé kolo testů za sebou a výsledky jim v obou případech vyšly negativní. Do práce ale mohou i zaměstnanci, kteří jsou v karanténě a na výsledky teprve čekají. „Při použití poměrně specifických ochranných prostředků mohou s těmi pacienty přicházet do styku a mohou o ně pečovat. Jde o zdravotníky a lékaře, kteří jsou pro provoz toho oddělení naprosto klíčoví,“ doplnila Semrádová s tím, že se nemocnice řídí pokyny z ministerstva.

Pacienti do Hradce

Pacienti, kteří vyžadují specializovanou péči, budou převezeni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ostatní se přemístí na interní oddělení Pardubické nemocnice. Počet pacientů nakažených COVID-19 není jasný. Ve středu jich bylo osm, v současnosti se testují znovu. Někteří z nich už navíc mohli být propuštění do domácího ošetřování. Pak je má na starosti jejich praktický lékař, který by měl zařídit i další kolo testů. 

Testy pokračují

Druhé testování zdravotníků oddělení ještě pokračuje, počet nakažených může vzrůst. "Zbývá ještě otestovat přibližně 70 zaměstnanců," uvedla Semrádová. Všichni zdravotníci mají lehčí průběh onemocnění a jsou v domácí izolaci. Jak přesně se ale onemocnění covid-19 na kardiologii dostalo, není v tuto chvíli jasné.

Krajské nemocnice zároveň nakoupily nové přístroje, kterými navýší stávající kapacitu nemocničních laboratoří, pro vyhodnocování testů na koronavirus. Ty teď zvládnou denně vyhodnotit přibližně 300 vzorků. Nový přístroj v Pardubicích navýší kapacitu nemocniční laboratoře přibližně na dvojnásobek. Během několika dalších týdnů dostane dva totožné přístroje i nemocnice v Litomyšli.

O nákaze na kardiologii nemocnice poprvé informovala v úterý, kdy bylo asi ze 140 pracovníků oddělení nakažených devět včetně jednoho z tří desítek lékařů. V té době oddělení zajišťovalo urgentní péči na polovině kapacity, výrazně byl omezen rozsah standardní lůžkové péče.   

V Pardubickém kraji byla podle posledních údajů nemoc COVID-19 prokázána zatím u 150 lidí, dva se již vyléčili. Dva pacienti zemřeli, oběma bylo více než 60 let.

autor: zen | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související