Na pardubické letiště se vrací cestující. Příští rok přibydou noví dopravci i destinace

20. listopad 2021 06:22

Pardubické letiště letos zatím odbavilo víc než dvojnásobek cestujících oproti loňskému roku. A na příští sezonu vyjednává další pravidelné linky a charterové spoje. Je tak šance, že už příští léto budou moc lidé letět z Pardubic třeba do Egypta.

„Zatímco v roce 2021 prošlo branami terminálu 33901 cestujících, v letošním roce jsme už na 72118 cestujících,“ podle zastupitele města (ANO) a člena představenstva společnosti EBA Jana Hrabala je to důkaz, že se letiště odráží ode dna. Pomohly tomu i pravidelné linky. I v době nejtvrdších koronavirových opatření z Pardubic létaly linky do Kyjeva a Lvova.

12 letadel na Ukrajinu týdně

Letos létal Wizz Air z Pardubic do Lvova a Kyjeva. Příští rok by do těchto dvou měst měly létat hned čtyři linky týdně, k tomu u dvakrát týdně přibude Oděsa a Charkov. Na Ukrajinu tak odletí z Pardubic celkem 12 letadel za týden.

Čtěte také

„Pokračuje oblíbená linka do Alicante, kde jsou s Ryan Airem domluveny dvě rotace týdně,“ říká Hrabal. Charterovými lety letos mohli letět lidé na dovolenou jednou týdně do Burgasu. Příští rok se bude létat čtyřikrát týdně se dvěma dopravci, a to Bulgaria Air a Smart Wings.

Turecko, Černá Hora, Egypt

Jan Hrabal dodal, že v jednání je také linka do Varny a po několika letech se bude létat i do Podgorici v Černé Hoře s dopravcem Montenegro: „Do Pardubic se vrací linka se společností Smart Wings do turecké Antalye dvakrát týdně,“ nově se bude létat i na řecký ostrov Rhodos a v jednání jsou také dvě nové linky do Egypta do letovisek Hurghada a Marsa Alam.

Mezinárodní Civilní letiště v Pardubicích funguje od roku 1994 a provozuje ho společnost EBA. Většinovým vlastníkem dvou třetin akcií je město Pardubice, jednu třetinu drží Pardubický kraj.

Spustit audio

Související