Na trati z Pardubic do Hradce Králové začíná výluka, potrvá do léta

23. březen 2022 09:25

Kvůli modernizaci trati bude od 24. března úplně zastaven provoz vlaků mezi stanicemi Pardubice - Rosice nad Labem a Stéblová na dráze z Pardubic do Hradce Králové. Během výluky stavbaři v úseku vybudují několik nových mostních objektů, projekt zahrnuje i rekonstrukci kolejí a trakčního vedení. Omezení skončí se začátkem letních prázdnin.

Na zastávce Pardubice - Semtín a ve stanici Pardubice - Rosice nad Labem se budují nové podchody. Na trati budou odstraněny a poté obnoveny mostní objekty, převážně propustky. Během výluky stavbaři v celém 7,5 km dlouhém úseku zrekonstruují železniční svršek a spodek a napřímí část tratě u Doubravic.

Obnovu podstoupí také trakční vedení a železniční svršek a spodek hradeckého kolejového rozvětvení v Rosicích nad Labem. Výluka skončí 30. června. Elektrické vlaky se na trať vrátí po rekonstrukci trakčního vedení mezi Rosicemi a hlavním nádražím v Pardubicích 15. července.

Místo vlaku autobusem

Podle webu Českých drah vlaky ve vyloučeném úseku nahradí autobusy, které budou jezdit z Hradce Králové do Pardubic a zpět. Vlaky na Chrudim budou jezdit bez omezení.

Na zdvoukolejnění úseku Pardubice - Rosice nad Labem a Stéblová se pracuje od loňského května. Významným prvkem stavby je náhrada původního jednokolejného mostu přes Labe dvoukolejným. Prozatím byl most přesunut do provizorní polohy a pracuje se na montáži nosné konstrukce nového dvoukolejného přemostění.

Z Hradce rychlostí 160 km/h

Rekonstrukce, jejímž výsledkem bude také zvýšení rychlosti vlaků na 160 kilometrů v hodině, bude ukončena koncem příštího roku. „Začneme vytrháním kolejí mezi Rosicemi a Stéblovou. Budoucí dvoukolejná trať bude mít mírnější oblouky kvůli vyšší rychlosti, pro koleje tedy musíme připravit náspy a podloží v nové poloze. Budeme pracovat i na zastávkách Pardubice - Semtín a Stéblová obec a vybudujeme i nová nástupiště ve stanici Pardubice - Rosice nad Labem. Pokračují také práce na základech nového dvoukolejného mostu přes Labe,“ upřesnil projektový manažer společnosti Skanska Jan Mitlöhner.

Rekonstrukce trati z Pardubic do Stéblové byla zahájena loni začátkem května. Přestavba 7,5 kilometru dlouhého úseku bude stát 2,6 miliardy korun. Úsek mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem už dvě koleje má, zdvojkolejnění úseku z Opatovic nad Labem do Hradce Králové Správa železnic připravuje.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související