Naposledy po starém mostě přes Labe. Přestavba železniční trati v Pardubicích znamená výluky i nové mosty

27. květen 2021

Pardubická železniční stanice, stejně jako nádraží v Rosicích nad Labem, prochází náročnou přestavbou. V současnosti se pracuje na výstavbě nového jednokolejného mostu vedle stávajícího čtyřkolejného podjezdu ulic Jana Palacha - 17. listopadu.

„Dojde k napojení podchodu Rokycanova - Sladkovského na autobusovou zastávku a budoucí zastávku Pardubice centrum,“ vysvětluje pracovník železnice a znalec její historie Oldřich Čížek.

Opravuje se příjezdový východní podchod, takže cestujícím bude k dispozici pouze ten odjezdový západní. Postupně se staví pilíře budoucí lávky, která spojí ulici K Vápence s jednotlivými nástupišti a budoucím autobusovým nádražím za bytovým domem vedle nádraží. 

Naposledy po železničním mostě přes Labe

V pondělí 31. května začne rozsáhlá, téměř půl roku trvající, výluka prvního a druhého nástupiště pardubické železniční stanice s přilehlými kolejemi a hlavním směrem na Rosice nad Labem.

„Až do poloviny listopadu bude výluka mezi pardubickým hlavním nádražím, Rosicemi a Chrudimí. Vlaky budou nahrazeny autobusy,“ vysvětluje Oldřich Čížek a připojuje důležitou informaci pro milovníky historie železnice.

„Tuto poslední květnovou sobotu budou mít lidé poslední šanci rozjet se historickým motoráčkem po železném mostě přes Labe. Tento most se v pondělí 31. května zavírá a doprava přes Labe nebude po železnici možná až do poloviny listopadu,“ upozorňuje Oldřich Čížek. Podrobné informace o historické jízdě z Pardubic do Chrasti najdete na www.motoracek.cz.

Výluky na hlavních železničních tazích

Stále ještě platí výluka Brandýs nad Orlicí - Ústí nad Orlicí, kde se až do prosince bude jezdit jednokolejně. Jízdní řád platný od 6. dubna však s touto výlukou počítá, takže k většímu zpoždění nedochází. 

Výluky jednotlivých traťových kolejích mezi Velimí a Poříčanami podstatně omezí provoz  ve směru na Prahu od července. 

Další větší výluka je plánovaná mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, kde by mělo dojít ke zvýšení rychlosti ze současných 30 km/h na 55 km/h, což by mělo zkrátit dobu cestování o několik minut.

Spustit audio

Související