Nová železniční zastávka bude v Pardubicích dřív, než bylo v plánu

1. září 2021 09:27

V Pardubicích bude nová železniční zastávka Pardubice - centrum. Správa železnic o jejím vybudování uvažovala už několik let a nakonec ji postaví dřív, než bylo původně v plánu.

Nová zastávka bude umístěná mezi podchodem, který spojuje ulice Sladkovského a Rokycanova a podjezdem na ulici 17. listopadu. Přibližně naproti křižovatce ulic Hlaváčova a Bratranců Veverkových. Přístupové cesty Správa železnic vybuduje jak z podchodu pro pěší, tak i z podjezdu. Podchod je aktuálně uzavřený, protože se kompletně opravuje.

Podchod po rekonstrukci bude mít nové obklady i osvětlení

Termíny se ale posunuly a stavba zastávky začne dřív. Všechno souvisí s několikamiliardovou rekonstrukcí hlavního nádraží. Původně totiž Správa železnic plánovala, že teď všechno pro zastávku pouze předpřipraví - vybuduje přístupové i bezbariérové cesty, uzpůsobí kolejiště a že samotnou zastávku postaví až někdy po roce 2024.

Jenže podle nových informací od Správy železnic se daří termíny sladit tak, že i když je zastávka Pardubice - centrum samostatným projektem, podaří se ji postavit souběžně s rozsáhlou rekonstrukcí železničního uzlu.

Ostřešanská spojka stále ve hře?

Podle Správy železnic je postavení zastávky souběžně s modernizací uzlu čistě praktickou věcí, která zjednoduší stavební práce. Je ale pravda, že Správa železnic myšlenku na vybudování Ostřešanské spojky zřejmě ještě úplně neopustila, ale její případné vybudování je daleká budoucnost. Vlaky na Chrudim tak budou muset dál zajíždět do Rosic nad Labem. Které vlaky budou na zastávce Pardubice - centrum stavět ještě jasné není.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související