Ligový fotbal se může vrátit na opravený letní stadion

1. prosinec 2015

Na letní stadion v centru Pardubic se možná opět vrátí ligový fotbal. Radnice se rozhodla, že nechá celý areál opravit, dostavět a rozšířit. První studii už má na stole, ale k materiálu se ještě musí vyjádřit architekti, sportovní komise i zastupitelé.

Stadion z 30. let

Stavba začala v říjnu roku 1930 a skončila v rekordní době, hotovo bylo za devět měsíců. Spěch měl přitom důvod: v neděli 31.5.1931 přijel na výstavu tělesné výchovy a sportu do města prezident T.G. Masaryk a slavnostně letní stadion otevřel.

Bylo tam nejen fotbalové hřiště, ale také ovál s šesti atletickými dráhami a cyklistickou betonovou klopenou dráhou dlouhou 500 m. Stadion měl celkovou kapacitu cca 10 tisíc diváků a patřil ve své době k nejmodernějším v Evropě.

Co má město v plánu?

Návrh opravy stadionu je poměrně velkorysý. Na opravené tribuny by se mělo vejít okolo pěti tisíc diváků, je také možné, že zůstane zachovaná chátrající brána borců.

Čtěte také

Samozřejmostí je nové kvalitní zázemí, šatny, toalety, občerstvení, ale i dvůr na bioodpad, který vznikne při sekání trávníků a studie počítá i s mobilní promítací plochou letního kina. Město také přemýšlí, že tenistům, jejichž kurty sousedí se stadionem, nabídnou jiné prostory a plochu opět využije.

Návrh počítá i s využitím plochy po zbourané hale ČSTV. Tam by měla vzniknout velká tréninková hřiště pro sportovce i veřejnost, což se dá chápat jako kompenzace za to, že se v Tyršových sadech na trávnících sportovat nemůže.

Vizualizace rekonstrukce letního stadionu v Parduibcích

Z areálu bývalých jatek, který chce město zbourat, by pak mohlo být další veřejné občerstvení a zázemí k těm tréninkovým hřištím. Město počítá i s úpravou obou sousedících silnic a s výstavbou parkovacího domu a cyklostezky.

Čtěte také

FK Pardubice sice dnes využívá hřiště pod vinicí, ale fotbalisté by se právě z vinice měli v budoucnu do centra přestěhovat. Vyměnili by se tak vlastně s ženským družstvem nebo americkými fotbalisty.

Celý projekt by měl stát okolo 300 milionů korun, bez těch dopravních úprav, ale rozhodně to dřív než za dva roky nezačne.

autor: ba
Spustit audio