Na vyhlídku i bez schodů. Toulovcovy Maštale budou mít čtvrtou rozhlednu

10. listopad 2023 08:10

V Toulovcových Maštalích by mohla stát další rozhledna. Její podoba by obvyklé vyhlídkové věže nepřipomínala, vypadala by spíše jako vyhlídková rampa ve tvaru V. Mikroregion Maštale, který už tři rozhledny v oblasti postavil, ji chce vybudovat u obce Leština, uvedla ředitelka svazku obcí Lucie Oherová.

„Vzhled rozhledny není nahodilý. Obec Leština se nachází nedaleko přírodního parku Údolí Krounky a Novohradky, kde se tyto dvě řeky stékají. Podoba rozhledny symbolizuje soutok těchto dvou řek. Rozhledna je navržena jako bezbariérová, což bylo jedním z hlavních kritérií zadavatele," uvedla Oherová.

Neokoukaná rozhledna

V Maštalích v současné době stojí tři rozhledny - Toulovcova, Terezka a Borůvka, jenže ty už něco pamatují. Stavební boom se tam rozjel před víc než dvaceti lety, všechny rozhledny byly otevřené v rozmezí tří let. Nejmladší, Borůvka, je v provozu od roku 2005. Svazek obcí chce ale lidem nabídnout něco nového, neokoukaného.

Nová vyhlídka bude stát u obce Leština na Chrudimsku

Svazek obcí schválil architektonickou studii na výstavbu a zadal vypracování cenové nabídky a projektové dokumentace. Předpokládané náklady na stavbu bez doprovodné infrastruktury se odhadují na pět milionů korun. Obce budou hledat možné dotace, stavět by se mohlo v roce 2025.

Zastupitelé Leštiny už schválili název podle místa, kde by měla stát – rozhledna Skalka. Svazek obcí už vlastní a provozuje tři rozhledny. Toulovcovu rozhlednu mezi obcemi Budislav a Jarošov, rozhlednu Terezka v Proseči na Pasekách a Borůvku v obci Hluboká.

autoři: Josef Kopecký , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související