Rozhledna Terezka bude mít letos výtah pro imobilní návštěvníky

15. červen 2019 09:00

Výtah na jednu sezonu si pro rozhlednu objednal svazek obcí, dočasně tam byl i v roce 2005. První výletníky výtah sveze v sobotu 29. června.

„Rozhleden, které mají výtah, v Česku moc není. Výtah je určen nejen handicapovaným, ale i seniorům a všem, kterým chůze po schodech činí problémy,“ řekla ředitelka Sdružení obcí Toulovcovy Maštale Lucie Oherová.

Svazek obcí za pronájem výtahu na jednu sezonu zaplatí 139.000 korun. Pokud bude mezi imobilními turisty o tuto službu zájem, pokusí se ji svazek podle Oherové zopakovat i příště, i když je to poměrně nákladné.

Česko je velmocí rozhleden, projektant z Proseče jich postavil dvacet

Rozhledna Borůvka

Česko patří mezi světové velmoci, aspoň pokud jde o počet rozhleden. Po celé republice byste jich napočítali minimálně čtyři sta. Tahle vášeň má údajně kořeny už v 19. století, kdy se Češi předháněli s německy mluvícími sousedy v tom, kdo vyhlídek postaví víc.

Klecový výtah uveze přes 400 kilogramů, mohou se s ním tak vyvézt do výšky 25 metrů i lidé na elektrickém vozíku, který váží kolem 150 kilogramů. Povede k němu bezbariérová plošina. Výtah bude obsluhovat zaškolený pracovník, který tam bude po celou otevírací dobu rozhledny.  

V regionu jsou ještě rozhledny Borůvka a Toulovcova, ani jedna se ale pro instalaci zdviže kvůli své konstrukci nehodí, dodala Oherová.

Terezka měří 28 metrů, vyhlídkovou plošinu má ve 25 metrech. Otevřená je od roku 2004 a je pojmenována po spisovatelce Teréze Novákové, která v Proseči pobývala a psala tam romány.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související