Radikální oprava: z Toulovcovy rozhledny zbydou jen schody

17. březen 2015

Toulovcovu rozhlednu nedaleko Proseče navštívily každý rok tisíce lidí. Teď by ale byli turisté docela překvapení. Věž trochu změnila podobu a podepírá ji lešení. Poškozenou rozhlednu začali řemeslníci rozebírat a generální oprava nebude žádná legrace. Na Jarošovském kopci se totiž můžete chvílemi připadat jako na Sibiři.

„V tuto chvíli můžeme vidět, že se Toulovcova rozhledna začíná pomalu rozebírat. Je kolem ní postaveno lešení a řemeslníci shazují dolů poškozené trámy,“ říká ředitelka svazku obcí Toulovcovy Maštele paní Lucie Oherová.

A dodala, jak bude vypadat nová rozhledna: „Opravená rozhledna bude vypadat úplně stejně jako ta stávající. Z původní rozhledny zůstanou základy, zůstane střecha, schodiště a ocelové prvky zábradlí.“

Čtěte také

Opravu rozhledny má na starosti pan Josef Bezděk. Řemeslníci už začali rozebírat stavbu a zjistili, že je v opravdu špatném stavu. „Vidíte, že ty sloupky ze zábradlí jsou načatý nějakou hnilobou. Těch dvanáct třináct let se na tom podepsalo. Fouká, prší tady. Povětrností vlivy na to mají velký vliv. Je to napadeno tesaříkem,“ říká Bezděk.

Rekonstrukce Toulovcovy rozhledny

A upřesnil, jaký je další postup: „Budeme rozebírat podlahy, prkna jsou přibitý, musíme všechno vypáčit. Nedá se z toho použít nic. Půjde to prostě do kamen. Nejhorší bude výměna stojen. Musíme vyheverovat střechu, která se zajistí. Od shora se budou po metru odřezávat, potom jeřábem upneme kmen a dole ho odřízneme a jeřáb ho položí dolů na zem. Hlavní je, aby nám přálo počasí.“

Oprava rozhledny bude stát skoro 900 tisíc korun. Skončí během dvou měsíců.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio