Na výlov Bohdanečského rybníka míří každý rok tisíce lidí

27. říjen 2017

Termín 28. října drží už mnoho let. Tento den tradičně patří výlovu Bohdanečského rybníka. Lidé ho můžou sledovat velmi zblízka. Dostanou se přímo mezi kádě a techniku.

Adolf Vondrka za organizátory potvrzuje, že i rybí nabídka bude poměrně tradiční: „Kapr, štika, amur a taky candát by měl být. K dispozici bude okoun i bílá ryba, kterou si lidé kupují třeba na saláty. Na místě připravíme rybí polévku, máme kapra na grilu, pstruha na grilu, uzeného kapra. Daří se nám rychlý výdej jídel. Většina návštěvníků přichází dopoledne, takže jsme se zaměřili na to, aby tam byl dostatek prostoru a rychlá obsluha.“

Samotný začátek výlovu bývá o půl osmé ráno, kdy jdou rybáři rybníkem a plaší ryby směrem na podložní síť. Zhruba v osm hodin ji zvednou, a pak se ryby vydávají. „Smysl ale určitě má přijet kdykoliv během dne. Po obědě třeba do dvou hodin pravidelně dorazí lázeňští hosté.“

Nejenom ryby, ale i ptáci

Organizátoři navázali spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky. Postupně se přidávají další jako Lesy České republiky, ornitologové ukazují kroužkování ptactva na akci Loučení s ptáky. „Je tam postavená nádherná pozorovatelna s rákosovou střechou. Když rybník vypouštíme, obnaží se bahno, kde je spousta potravy pro migrující ptactvo,“ přibližuje Vondrka.

Čtěte také

Letos poprvé budou na Polákově poloostrově taky zástupci oddělení ochrany přírody Krajského úřadu. Návštěvníky seznámí s lokalitami zvláště chráněných území a Natury 2000 v Pardubickém kraji.

Bohdanečský rybník je podle katastrální výměry největším rybníkem na Pardubicku. Nedávno byl revitalizovaný. V loňském roce se výlovu účastnilo kolem tří tisíc lidí.

Adolf Vondrka
autor: MAL
Spustit audio