Nadměrným užíváním nosních kapek vzniká závislost. Dojde k nevratnému poškození sliznice

6. srpen 2019

Nos je k tomu, abychom správně dýchali, a plní funkci jakéhosi filtru. Zachytí ze vzduchu drobné částečky, které se díky tomu nedostanou do plic. Jeho neprůchodnost bychom neměli podceňovat.

Příčin může být několik. Běžná alergie, zánět dutiny i deformovaná nosní přepážka. To vše vede k poškozování nosní sliznice, k prohlubování potíží, které následně vygradují až k ucpání nosu. Pokud tedy proudění vzduchu v nose není plynulé, nechte se vyšetřit na oddělení ORL.

Polypy

Podle přednosty ORL kliniky pardubické nemocnice Jana Vodičky nastávají největší komplikace u jednostranné neprůchodnosti. „V těchto případech může jít o polypy, nebo nádory v dutině nosní, které se odhalují velmi obtížně. Nosní polypy jsou výchlipky vyrůstající z vedlejších dutin. Šíří se na sliznici nosu a spouštěčem jejich tvorby bývá alergie, nebo zánět. Příčinu vzniku doposud lékaři nezjistili. Je zajímavé, že u některých pacientů se polypy tvoří a u některých ne,“ podivuje se lékař Jan Vodička.

Přítomnost polypů se projevuje zhoršenou nosní průchodností až neprůchodností, těžším dýcháním nosem, sekrecí z nosu, zpočátku vodnatou, později, s příměsí hnisu.

Prevence a operace nosních polypů

Polypy se operují jen výjimečně, spíše se lékaři přiklánějí k včasné léčbě, která je současně i prevencí proti rozšiřování těchto výrůstků.

„Typů polypů je mnoho a některé ustoupí hned po aplikaci spreje do nosu, který předepíšeme. U některých pacientů neustoupí ani po agresivnější léčbě kortikoidy. Chirurgický zákrok volíme jen v případě, kdy veškeré medikamenty nepomáhají, nezabírají. V dnešní době se ale jedná a malé procento pacientů,“ vysvětluje přednosta ORL.

Operace patří mezi rizikovější, protože lékaři operují v okolí oka a směrem k mozku. Hodně záleží na agresivitě polypů, za čas se totiž po operaci mohou vrátit.

Nadměrné používání kapek do nosu

Nosní sliznici si můžete snadno poškodit i nadužíváním nosních kapek. Ucpaný nos a dlouhodobé tlumení rýmy vede k závislosti na nich. V některých příbalových letácích je výslovně uvedeno, že se nesmí kapky užívat déle než několik dní. „Pokud dojde k trvalému poškození, mluvíme o problému v takzvaných dolních skořepách. Krátkým výkonem v místní anestezii umíme komplikace odstranit. Pacienti ho snášejí velice dobře,“ říká lékař Jan Vodička.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související