Motá se vám hlava při věšení prádla? Lékaři vám pomůžou za pár minut

24. duben 2019

Závratě a poruchy rovnováhy jsou v populaci častým problémem. Objevují se tehdy, když náš mozek nemá jasno o orientaci a poloze těla v prostoru.

„Závrať je jakási podoblast poruchy rovnováhy a bývá doprovázena nevolností, někdy i zvracením. Lidé mívají pocit, že se svět točí okolo nich, anebo naopak. Velkou část závrativých stavů spojujeme s onemocněním vnitřního ucha, v kterém se nachází orgán sluchu a současně zajišťuje rovnováhu těla,“ popisuje přednosta ORL kliniky Pardubické nemocnice Jan Vodička. Díky rovnovážnému systému umíme bezpečně překročit překážky v terénu, ale i číst noviny, nebo knížku během chůze.

Meniérova choroba

Člověk se může s vadami vnitřního ucha už narodit, to když se v systému spousty chodbiček některé nevyvinou. „Projevuje se to tak, že když otočíte hlavou, nedokážete fixovat pohled na lidi, nedokážete rozeznávat lidské tváře. Pro pacienty také bývá obtížný třeba nerovný terén v lese,“ říká doktor Vodička.

Při chronickém progresivním onemocnění mluvíme o Meniérově chorobě, pojmenované po francouzském lékaři Prosperu Meniérovi, který ji v roce 1861 jako první popsal. Přestože je toto onemocnění známé bezmála 200 let, příčina jeho vzniku nebyla dodnes plně objasněna.

Vyšetření na ORL nestačí

Trpíme-li dlouhodobými závratěmi, měli bychom se poradit s lékaři. První vyšetření je dobré podstoupit u neurologa, který vyloučí například nádorová onemocnění na nervech ovládajících rovnováhu, nebo ischemickou mozkovou příhodu. Pokud je vše v pořádku, pacient pokračuje na oddělení ORL.

„V první fázi provedeme důkladnou anamnézu, jak dlouho závrať trvala a jaký měla průběh. Často se nám svěřují ženy s tím, že při věšení prádla když zakloní hlavu, se jim z ničeho nic začne motat hlava a musí si na chvíli sednout. Tyto stavy umíme léčit takzvanými repozičními manévry, kdy s pacientem na lůžku různě hýbeme. Většinou bývá tato jednorázová léčba velmi úspěšná a klient se už nevrací.

Trénink na molitanové podložce

U dlouhodobějších stavů a těžších průběhů závratí se mluví o vestibulární neuronitídě, nebo Meniérově chorobě. V těchto případech je kromě léčby také významným a přínosným krokem trénink. „Při centrální kompenzaci se mozek naučí s danou situací pracovat. Během cvičení pacient intenzivně sleduje prst, nebo nějaký text. Později přecházíme k různým pohybům hlavou a nakonec trénujeme chůzi po molitanové podložce. Jde to krok po kroku, aby se pacientovi neudělalo špatně, nebo aby nespadl.“

Zkuste Epleyho manévr

  1. Sedněte si a nakloňte hlavu 45 stupňů horizontálně směrem k postiženému uchu.
  2. Lehněte si na záda do horizontální pozice a nechte hlavu viset v úhlu 45 stupňů. Držte tuto pozici minutu nebo dvě. Měli byste cítit, jak závrať ustupuje.
  3. Otočte vaši hlavu o 90 stupňů směrem k nepostiženému uchu. Překulte se na stranu nepostiženého ucha. Teď byste se měli dívat na podlahu.
  4. Držte tuto pozici. Můžete pociťovat další útok závrati, ale ten by měl během minuty ustoupit.
  5. Pomalu se vraťte do polohy vsedě.
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související