Nakažených covidem výrazně nepřibývá, roste ale zájem o očkování

25. srpen 2022 10:40

Počty nově nakažených covidem-19 v Pardubickém kraji se v posledních týdnech příliš nemění. A pokud se hýbou, tak se spíš mírně zvyšují. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Nárůst ale není nijak dramatický.

Podle údajů dostupných na webu ministerstva zdravotnictví aktuálně covidem trpí skoro 850 lidí. Nejde o dramatické číslo, přesto je to 6x víc, než jsme měli třeba v květnu nebo v červnu. Za poslední dva týdny laboratoře pokaždé odhalily víc než 500 nově nakažených.

Podle mnohých odborníků jsou skutečná čísla mnohem vyšší, protože ne všichni, kteří jsou nemocní, jdou na test, a tím pádem nejsou ve statistikách zahrnutí. V nemocnicích v Pardubickém kraji je aktuálně s covidem zhruba 20 pacientů.

Zájem o očkování roste

Podle toho, co lze vyčíst z grafů a statistik na webu ministerstva zdravotnictví, zájem o očkování vzrostl. Například oproti začátku června je teď 4,5násobně větší. Zatímco první červnový týden zdravotníci v Pardubickém kraji aplikovali zhruba 370 dávek, minulý týden to bylo přes 1600.

Nejvyšší podíl na tomto zvýšení má možnost nechat se naočkovat 2. posilující dávkou - pro ni si každý den přijde naprostá většina lidí z toho celkového úhrnu. Prvoočkovanců je každý den jen několik.

V tomo ohledu pomohl i očkovací kamion, který do Pardubic minulý týden na několik dní přijel. Za tři dny tuto možnost využilo 230 lidí. Stejná možnost bude v Pardubicích i tento týden - konkrétně v pátek a v sobotu v pardubické sokolovně, kam opět přijede tým nadace Podané ruce. Očkovat se bude v režimu walk-in, tedy bez nutnosti předchozí rezervace, ale přijít mohou jen lidé starší 18 let. Dětské vakcíny k dispozici nebudou.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související