Náměstí na Dukle dostane nový povrch, dál z něj bude parkoviště

17. březen 2017

Náměstí Dukelských hrdinů v Pardubicích bylo postavené v 50. letech minulého století, a od té doby ho nikdo neopravoval. Betonový povrch je popraskaný, příjezdová silnice plná výmolů, původní relativně velké travnaté plochy jsou poloviční a místní jsou se současnou podobou nespokojení. Radnice pátého obvodu teď chystá opravu, má na to 12 milionů korun a práce by měly začít v létě.

„Je to hrozná ostuda a říkám to už hodně dlouho. Bydlím na Dukle už léta, jsem tady už od roku 1955 v podstatě. Tohle, co je tady, je strašná ostuda,“ říká Jaroslav Černíková.

Na náměstí to vypadá, že se zde za dlouhá desetiletí nic nezměnilo. „Asi to je čtyřicet let, kdy se náměstí udržuje v chátrání. Bylo to příliš drahé a nebyly na to finance,“ říká Alena Chuchlíková, vedoucí investičního a správního odboru malé radnice na Dukle.


Kostky z třídy Míru
Na vydláždění náměstí radnice zdarma použije žulové kostky uskladněné ve skladu Služeb města Pardubic, které dříve sloužily na jiných místech v Pardubicích.

Parkoviště a ještě ošklivé

„Komunikace se bude opravovat v souvislosti s výměnou kanalizace, protože před zahájením stavebním prací na centrální části náměstí vymění kanalizaci, poté bude navazovat naše firma, která začne na těch stavebních pracích,“ dodala Chuchlíková.

Z největšího náměstí na Dukle je parkoviště a ještě ke všemu je ošklivé. „Je to nešvar, který trvá už přes 68 let. Historicky v 80. letech, když tady byly vojenské přísahy, se tady stávaly komické příběhy, kdy vojáci brkali a podobně. Nicméně je zažité, že tady lidé parkují. Projektů na to bylo více, plánovalo se podzemní parkoviště, plánovala se zeleň, fontánky. Myslím si, že na to, jak dlouho to tak je, a na to, jak velké náměstí to je, by to mělo zůstat trochu multifunkční,“ říká starosta 5. městského obvodu Jiří Rejda z hnutí ANO.

Povrch na náměstí Dukelských hrdinů. Parkovat se musí opatrně

Velké změny se nechystají

Radnice už má na opravu náměstí i projekt. „Chceme to zachovat v tom stavu, jak to je. Nebudeme tomu říkat parkoviště, pro nás to je rekonstrukce stávajícího povrchu. Pro mě je to vidina toho, že z toho bude multifunkční plac nejen na to, že tady občani stále budou moci zaparkovat svá vozidla, ale také obvod dělá různé svoje akce a chceme toto náměstí znovu oživit, aby se stalo i kulturním centrem,“ doplnil Rejda.

„Takže se opraví jenom povrch a dál tady bude parkoviště, to je všechno, co se může udělat. Myslím si, že mít jenom parkoviště uprostřed náměstí je dost smutné. Nevím, co k tomu víc říct. Myslím si, že to nevadí jenom mně, ale strašně moc lidem,“ říká místní obyvatelka Jaroslava Černíková.

Radnice o náměstí s místními nejednala. „Nebylo to projednáváno přímo konkrétně, ale v podstatě všechny informace občané dostanou, protože počítáme i s tím, že během rekonstrukce tady nebudou moci lidi parkovat. V okolních ulicích je ale prostoru dost,“ dodává starosta Rejda.

Oprava dukelského náměstí začne v létě a do Vánoc by měla být hotová.

autor: ba
Spustit audio