Náměstí na pardubické Dukle bude mít nové chodníky, zastávku i vylepšené parčíky

21. srpen 2024 06:41

Náměstí Dukelských hrdinů v Pardubicích čeká další rekonstrukce. Pardubický pátý městský obvod nechá opravit chodníky na Lexově ulici, a to zároveň s modernizací zastávky městské hromadné dopravy, kterou ve stejnou dobu plánuje Magistrát. Úpravy čekají také parky na jihu a severu náměstí. Jak zjistila Šárka Rusnáková, změní se průchozí trasy okolo pomníků a přibude zeleně.

„Centrální část náměstí Dukelských hrdinů byla jako první upravena. V současné době funguje převážně jako parkovací plocha,“ popisuje současnou podobu náměstí v Pardubicích radní 5. městského obvodu Petr Dufek (Společně pro Pardubice). Velkou rekonstrukci centrální části tam dokončili v roce 2017, teď radnice plánuje další změny.

Čtěte také

„Na podzim by se měl Dopravní podnik města Pardubic pustit do rekonstrukce zálivu, zastávky a přilehlých ploch a na to bude navazovat akce městského obvodu, kdy budou opraveny chodníky po celé západní straně náměstí. Jedná se o celou Lexovu ulici mezi křižovatkami s ulicemi Wolkerova a kpt. Nálepky.“

Oprava chodníků na Lexově ulici skončí v polovině příštího roku a měla by stát něco přes 8 milionů korun. Kromě toho plánuje teď radnice taky rekonstrukci parků na jižní a severní straně náměstí.

Naproti jednomu z nich bydlí taky Lucie Jelínková, které se současná podoba nelíbí. „Esteticky ty parčíky už nejsou pěkné, věřím, že se to obvodu podaří vylepšit, aby tam bylo víc zeleně a aby to lépe plnilo odpočinkovou funkci.“

Prošlápnutá cesta

Další pásy zeleně radnice skutečně plánuje v parcích vysadit. Hlavně ale chce změnit trasy chodníků. „Budou odstraněny nefunkční obvodové chodníky, které jsou v současné době výrazně narušeny kořenovým systémem stromů a obyvatelé je příliš nevyužívají. Projektanti se rozhodli respektovat zvyky místních obyvatel, takže komunikace budou křížem přes parkové části,“ potvrdil radní Dufek.

S úpravou obou parků chce radnice začít v polovině příštího roku a hotovo by mělo být do konce roku  2025. Cena včetně nového mobiliáře by se měla pohybovat okolo 9 a půl milionů korun.

Spustit audio

Související