Sídliště Dukla stojí na místě vojenského lazaretu i Kašparova letiště

Dukla je nejstarší sídliště v Pardubicích. Vystavěli ho podle plánů slavných architektů na konci 50. let 20. století místo největší vojenské nemocnice u nás. Před ní tam bývaly louky, kde trénoval své vzlety Jan Kašpar nebo první cyklistický ovál v Rakousku-Uhersku.

V době, kdy po 2. světové válce začaly s plány stavby pardubického sídliště Dukla, bývaly na jeho místě pouze chatrné dřevěné jednopodlažní domy. Ty tam zůstaly z let 1914 – 1917 po vojenské nemocnici, kam vozili po železnici do Pardubic zraněné z celé země.

Rozkládala se na obrovské ploše 50 hektarů a byla v ní lůžka pro 10 tisíc zraněných. Po skončení války i dlouho po ní zůstal této čtvrti název Karanténa a za hospodářské krize se stala útočištěm těch nejchudších obyvatel Pardubic, aby na jejím místě pak vyrostlo na svou dobu velmi moderní a soběstačné sídliště.

Přechod pro chodce na náměstí Dukelských hrdinů v Pardubicích

Činžáky, stadion, arboretum

Se stavbou prvních domů začali na dnešní pardubické Dukle v roce 1947, a to v okolí dnešní ulice Teplého. A do roku 1959 tam vzniklo skoro 2700 bytů pro více než 8 tisíc obyvatel. Tím se výrazně zvýšil počet obyvatel Pardubic.

Na podobě tohoto nejstaršího sídliště se podíleli nejslavnější tehdejší architekti a urbanisté jako byl například Miloš Návesník, Karel Kalvoda či Stanislav Tošovský. Ti ho navrhli v duchu tehdejšího směru tzv. socialistického realismu. A nestavěli jen činžáky, ale také koleje pro studenty VŠCHT, základní školu v dnešní Resselově ulici, později Staňkovu, stadion Rudé hvězdy, restauraci Letka atd.

Venkovní tělocvična v dukelském lese

Po dostavbě sídliště pak v roce 1964 dokončili ještě Kulturní dům Dukla, kino, loutkové divadlo atd. Kolem nich se dnes rozprostírá arboretum, kde je možné si prohlédnout přes 200 zajímavých stromů a keřů. Do přírody se dá na Dukle vyrazit i do přilehlého lesoparku a hvězdnou oblohu obdivovat v Hvězdárně Barona Artura Krause. Ta vznikla v nejvyšším patře domu dětí a mládeže až v roce 1992 také jako připomínka slavného pardubického všeuměla a jednoho z prvních českých astronomů Artura Krause.

Baron Kraus je spojen s Duklou i proto, že tam počátkem 20. století vybudoval první cyklistický ovál v tehdejším Rakousku-Uhersku. Nedaleko něj tam pak trénoval své vzlety Jan Kašpar. Na památku jeho prvních pokusů stojí na náměstí Dukelských hrdinů pomník.

Související