Náročné léto pro hasiče: Požárů bylo více než dopravních nehod

10. září 2018

Krajští hasiči mají za sebou nejnáročnější léto za posledních několik let. Oproti loňsku museli například hasit dvojnásobně víc požárů. Víc bylo i nebezpečného hmyzu.

K požárům vyjížděli ve 260 případech, což je zlomek z celkového počtu zásahů, ale v průměru číslo představuje čtyři požáry denně. Navíc polovina z toho byla v přírodním prostředí - tedy požáry lesních porostů, polí, luk a tak podobně. Při srovnání s minulým rokem je nárůst víc než dvojnásobný, loni bylo o prázdninách 114 požárů.

Nejčastěji hasiči vyjíždějí k takzvaným technickým zásahům, těch bylo skoro 660. Technickým zásahem se rozumí například vyproštění osob z výtahu, nouzové otevření bytu, měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší, ale také třeba likvidace nebezpečného hmyu, říká mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. „Během léta likvidovali hasiči nebezpečný hmyz ve 132 případech. O loňských prázdninách to bylo v 18 případech.“

Klidnější služby v neděli

Letos v létě tedy přibylo jak technických zásahů, tak i požárů. Naopak méně bylo oproti loňsku dopravních nehod. Loni jich v červenci a srpnu bylo 281, letos 251.

Z hasičských statistik se dají vyčíst i další zajímavé údaje. Například že k zásahům hasiči vyjížděli nejčastěji mezi 17. a 18. hodinou, nebo třeba že nejnáročnějšími dny byly čtvrtky a nejklidnějšími naopak neděle.

Pardubickým hasičům přibyly zásahy kvůli bodavému hmyzu o třetinu

Vosy v hnízdě

Hasičům v Pardubickém kraji letos téměř o 30 procent vzrostly výjezdy kvůli nebezpečnému bodavému hmyzu.

Dále pak třeba že nejvíc událostí se stalo v okrese Ústí nad Orlicí a nejméně na Chrudimsku. Na Orlickoústecku bylo nejvíc dopravních nehod, nejšastěji tam také bylo potřeba řešit technické zásahy. Požárů pak nejvíc bylo na Pardubicku.

Zajímavostí také je, že v srpnu bylo požárů v kraji dokonce víc, než dopravních nehod. Což je i podle hasičů velmi neobvyklé.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související