Na Přeloučsku sedmkrát hořelo, hasiči podezřívají žháře

12. červenec 2018 08:10

Stále častěji vyjíždějí hasiči v Pardubickém kraji k požárům polí, luk nebo lesů. I když podobné ohně nejsou v letních měsících výjimečné, mají hasiči podezření, že některé požáry v okolí Přelouče jsou založené úmyslně. Na téměř stejném místě už jich totiž museli likvidovat sedm.

Aktuálně jsou vyšetřovací verze dvě: Buď jde o velkou nedbalost, nebo někdo ohně opravdu zakládá úmyslně. Pokračuje mluvčí sboru Vendula Horáková: „Poslední požár byl v pondělí 9. července u Semína Strášova, k požáru vyjížděly 4 jednotky hasičů před 20. hodinou. Největším požárem byl ten z 21. června, řešili ho hasiči v Kozašicích a rozloha byla 2 400 metrů čtverečních.“

Pardubická policie sleduje bytový dům, který terorizuje žhář

Bytový dům ve Valčíkově ulici v Pardubicích

Policisté začali dohlížet na bytový dům v pardubických Polabinách. Opatření je reakcí na sérii požárů v budově. Za poslední měsíc tam postupně hořely skříně, police na chodbách i sklep. Podle hasičů je náhoda vyloučená, někdo oheň zakládá úmyslně.

Série požárů na jednom místě přitom není nic neobvyklého. Například v roce 2010 už krajští hasiči řešili podobné události v okolí Lázní Bohdaneč. Tam tehdy žhář založil také sedm požárů.

Škoda je zatím podle Venduly Horákové v řádech statisíců korun: „Celková škoda u těchto sedmi požárů je předběžně stanovená na 398 tisíc korun a hasičům se při zásazích podařilo uchránit majetek ve výši 9 milionů korun.“

Léto je zatím suché požárů lesů a polí přibývá obecně. Od prvního června už museli hasiči na území Pardubického kraje řešit celkem 21 požárů porostů. Pro srovnání: za stejné období loňského roku jich bylo osm. Může to být částečně způsobené i tím, že už začaly žně - o měsíc dřív, než obvykle.

Jak zabránit požáru

Platí obecné zásady a rady: Nerozdělávat oheň na rizikových místech, jako jsou posečená pole a lesy. U těch také platí, že otevřený oheň by měl být nejméně padesát metrů od lesa. Opatrní by měli být také kuřáci a neodhazovat doutnající nedopalky. Může se také stát, že oheň při žních způsobí závada na kombajnu nebo nešťastná náhoda. Nicméně pokud se nejedná o úmysl, jde většinou o nedbalost, tedy chybu člověka.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio