Nechte to na klisnách. Ředitel hřebčína odráží dotazy na první hříbě

2. únor 2024

Národní hřebčín Kladruby nad Labem se chystá na novou návštěvnickou sezónu. Kromě akce V pololetí koně letí a nového zimního prohlídkového okruhu je teď aktuální i téma prvního letošního hříběte.

„Neodpovídám prakticky na nic jiného, než na dotazy novinářů, kdy se nám narodí hříbě. Odpovídám: Nechte to na klisnách. První měla termín už 26. ledna. Teď se začíná oteplovat, tak třeba příští týden. Hříbata se nám začínají rodit na přelomu ledna a února. Rodí se až do konce června. Letos jich čekáme 84,“ říká ředitel hřebčína Jiří Machek.

Severská spolupráce

Starokladrubští bělouši jsou taky letitou součástí ceremonií dánského královského dvora. První šestici koní tam začali využívat v roce 1994. „Šlo hlavně o iniciativu prince Henrika, který chtěl vyměnit tehdejší koně v královských stájích. Chtěl, aby s kočárem jezdili bílí koně. Následně zjistil, že právě v Kladrubech je jediné zachované plemeno, které se k tomuto speciálnímu účelu vyšlechtilo.“

Ředitel kladrubského hřebčína Jiří Machek

Na trůn v Dánsku nedávno usedl po abdikaci své matky Margrethe II. princ Frederik. „Ona na trůnu byla 52 let a z toho 30 roků využívala k ceremoniím v kočáře starokladrubské koně. Očekáváme, že spolupráce s Dánskými královskými stájemi bude nadále pokračovat. Už domlouváme jejich návštěvu v letošním roce, aby vybrali dalšího bělouše, který v budoucnu odcestuje do Kodaně. Výročí připomeneme během naší největší akce, tedy Dne starokladrubského koně 25. května. Připomeneme i 20 let spolupráce se Švédskou královskou jízdní gardou.“

Kladruby letos oslaví taky 445 let od povýšení na dvorní hřebčín. Postaral se o něj v roce 1579 císař Rudolf II. A fakt, že jsou Kladruby 5 let prvním hřebčínem na světě zapsaným na Seznamu památek světového dědictví UNESCO, si budou připomínat celý rok.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související