Něco na vás leze? Známe elixír zdraví

9. listopad 2015
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Nachlazení, rýma

Stejně jako se léto vystřídal podzim, měli bychom změnit náš jídelníček. V době plískanic a chladného počasí potřebuje naše tělo něco jiného než za letních horkých slunečních dní. Ideální jsou teplé zeleninové polévky a kvašená zelenina. Tipy pro naše zdraví přinesla do rozhlasové Radioporadny výživová poradkyně Marie Hubená.

Křehké letní saláty jsou pryč. Proto si do košíku v obchodě přidejte zelí a kapustu. Udělejte si z nich rychlokvašený salát, který posílí vaši imunitu. „Kvasí se i červená řepa, mrkev,“ říká Marie Hubená. Díky kvasu získáte ze zeleniny více vitamínů.

Recept na elixír zdraví

Na jednu hlávku zelí potřebujeme jednu červenou řepu a mořskou sůl. Zelí a řepu nastrouháme a promícháme. Přidáme padesát gramů mořské soli. Rukama pořádně promačkáme a napěchujeme do sklenice. „Zelí ráno a večer kontrolujeme. Musí být totiž zatížené. Necháváme ho ve vlastní šťávě,“ vysvětluje postup Marie Hubená. Kdyby šťávy bylo málo, dolijeme sklenici vodou. Naplněnou sklenici necháme stát jeden až tři dny na kuchyňské lince. Každý den zkontrolujeme bublinky, které vznikají kvašením. Jak se objeví, dáme zeleninu do lednice, kde se zpomalí kvasný proces. „Salát ale můžeme jíst už den po vyhotovení, nemusíme čekat celý týden,“ radí Marie Hubená.

Takto zpracované zelenině se říká pickles. Obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy. Podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

Bojujte s nachlazením

S prvními příznaky virózy zatočí přírodní antibiotika. „Skvělá je echinacea. Funguje jako prevence před nachlazením. Zlepšuje imunitu a funguje jako léčba při chřipce a nachlazení. Kromě toho úspěšně bojuje proti infekcím a zánětům," uvádí Marie Hubená. Dalším rytířem ve zbroji za naše zdraví je lichořeřišnice. Má významné antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky, pomáhá při chronických zánětech plic, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Obě tyto bylinky užíváme ve formě tinktury. Dalšími přírodními antibiotiky je česnek, zázvor a cibule.

Čtěte také

Jak se zbavit chuti na sladké? Proč je bílá mouka nebezpečný zabiják? Co je to zdravý talíř? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny s výživovou poradkyní Marií Hubenou.

autor: PRO
Spustit audio