Nečtěte si na WC, zaděláváte si na hemoroidy

1. duben 2015

Každý druhý dospělý jedinec má problémy s hemoroidy. Toto onemocnění dnes už označujeme jako civilizační. Můžeme si za něj sami. U práce sedíme, příliš nesportujeme, špatně se stravujeme. O hemoroidech neradi mluvíme. Týkají se citlivých partií a často jdeme k lékaři až ve chvíli, kdy se bolest nedá vydržet.

„Někteří pacienti považují krvácení z konečníku za banalitu. Vždy by se to mělo vyšetřit a pátrat po příčině,“ vysvětluje MUDr. Lukáš Kohoutek, primář oddělení chirurgie nemocnice ve Frýdlantu, který byl hostem naší rozhlasové Radioporadny.

Onemocnění rozdělujeme na vnitřní a vnější. Pod sliznicí se nachází žilní pleteně, které mohou krvácet z jakýchkoliv příčin. Tou nejčastější je, když se začnou zvětšovat, to je onemocnění vnitřní. Druhý projev je zevní, kdy se vytvoří uzly, které si člověk už nahmatá.

„V tom druhém případě je to už jednoznačně na návštěvu lékaře, aby se na to podíval a doporučil další postup,“ říká Lukáš Kohoutek.

Hemoroidy se vyvíjí. Nejdřív vznikne malá boule. Ta se objevuje pouze, pokud jdeme na velkou a pak se zase vrací zpátky do análního kanálu. Další stádium je, když uzel už zůstává stále venku. Čím dřív pacient přijde, tím lépe pro něj. Něco vyřeší léky, pokročilá stádia operace. Hemoroidy umí pacientovi hlavně znepříjemnit život. Způsobují u konečníku svědění, bolest, krvácení.

„Neznám nikoho, komu by toto onemocnění nevadilo. Než půjdete k lékaři, zmapujte si pečlivě projevy nemoci. Jestli krvácíte pouze při stolici nebo i jindy, jakou má krev barvu,“ doporučuje Lukáš Kohoutek.

Jak předejít hemoroidům

  • snažte se chodit na stolici pravidelně
  • nevysedávejte na WC dlouho
  • upravte svoji stravu tak, aby vás netrápil průjem ani zácpa
  • jezte potraviny s vlákninou a dodržujte pitný režim
  • hýbejte se, zaručí vám to správný průchod potravy střevem

Kdo na hemeroidy nejvíce trpí? Častými pacienty jsou lidé s nadváhou, ženy těhotné a po porodu a ti, kteří trpí na zácpu nebo naopak průjem.

„Na nejrůznějších návštěvách vidím knížky a časopisy na toaletách. To je základ všech problémů. Prodlužování sezení na toaletě je nebezpečné. Urychluje to vývoj onemocnění. Seďte na záchodě jen na dobu nezbytně nutnou,“ varuje Lukáš Kohoutek.

Nebojte se vyšetření ani léčby

Mnozí lidé si myslí, že stejně jako jsou nepříjemné projevy této nemoci, je bolestivé i vyšetření. Není to pravda. Lékař si prohlédne poslední část zažívacího traktu pomocí tzv. anoskopie. Specialista zmapuje postižený terén rychle.

„Vůbec se toho pacienti nemusí bát. Vyšetření není bolestivé a je jednoduché. Chirurg okamžitě pozná, v jakém stadiu se ty hemoroidy nachází a nabídne adekvátní způsob léčby,“ vysvětluje Lukáš Kohoutek.

Čím dřív pacient přijde, tím jednodušeji se dají hemoroidy odstranit. V prvních fázích se nasazují nejrůznější preparáty, jako jsou čípky a masti. Později se pak využívá metoda opichu hemoroidální cévy nebo kryoterapie.

„Těch metod je řada. Operace pomůže problém vyřešit. Pooperační stav není příjemný, hojí se to několik týdnů, ale potom je všechno v pořádku. Pacienti ocení, že se díky tomu zbavili několikaletého problému,“ říká Lukáš Kohoutek.

Podrobnější informace o léčbě najdete v záznamu naší rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio