Pečení buchet jako terapie. Zkuste je naplnit mákem a meruňkami
Cukrářka Jana Novotná klade velký důraz na výběr ingrediencí. Týká se to nejen drobných zákusků, ale i tradičních kynutých buchet a koláčů. „Miluju práci s kynutým těstem. Má terapeutické účinky.“
„Když se těsto povede, je krásně hebké, vláčné, dobře se s ním pracuje. Do jedné buchty dokážu zabalit neskutečné množství náplně,“ říká o své oblíbené činnosti cukrářka Novotná.
Cukr z pravé vanilky
Pro Janu Novotnou není problém zabalit do jedné buchty tři, čtyři švestky. Základem je ale těsto prolité velkým množstvím rumu a másla. Na tom se šetřit nedá. Do těsta přidává kůru z bio citronu, vanilku a samozřejmě i špetku soli, která zvýrazní sladkost.
„Obrovskou službu nám, co se týká chuti, dělá vanilkový cukr, který si vyrábíme sami z vanilkových lusků a moučkového cukru. A co se týká náplně, nejlepší je maková.
Mák miluju už od dětství. Makové buchty, záviny s mákem, koláče s mákem. Geniální pro mě je kombinace máku a meruněk. Vyzkoušejte třeba závin. Meruňka je úplně skvělá,“ radí cukrářka.
Z čeho vyrábí Jana Novotná náplně do dortů? Jde to i bez másla a hromady cukru. Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.