Nedostatek oceli i dělníků komplikuje stavbu nadchodu v Litomyšli

5. květen 2022 11:40

Dopady válečného konfliktu na Ukrajině komplikují i stavbu nového nadchodu nad silnicí I/35 v Litomyšli. Stavební průmysl se potýká s nedostatkem materiálu, zejména konstrukční oceli, i chybějícími dělníky, což může oddálit termín dokončení původně plánovaný na konec srpna.

Bezbariérová stavba bude stát 45 milionů korun, město na ni dostane od Státního fondu dopravní infrastruktury až 32 milionů korun. Dotaci by však zpoždění ohrozit nemělo. „S ministerstvem dopravy jsme to už řešili. Říkají, že nejsme zdaleka jediní, kteří se potýkají s podobnou věcí, a smlouvy to umožňují,“ uvedl starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

Moderní betonová stavba s prosklenými stěnami počítá i s vybudováním osvětlení a malé vyhlídky, odkud budou moci kolemjdoucí z výšky pozorovat historické jádro Litomyšle. Součástí bude kvůli bezbariérovosti i výtah.

Součástí nadchodu má být i vyhlídka, odkud budou moci kolemjdoucí z výšky pozorovat historické jádro Litomyšle

Podobu nové, subtilnější konstrukce schválili památkáři. Nahradí současný nadchod, který vznikl v roce 1977. Je ve špatném stavu a jeho rekonstrukce by stála několik desítek milionů korun.

Chybí ocel

„Ukrajina je také zdrojem železa a oceli, která momentálně chybí. Na kontrolním dnu jsme se dozvěděli, že může být problém s dodávkou materiálu. My trváme na splnění smlouvy, tedy na konci srpna, ale dokážeme si představit, že k nějaké prodlevě dojde,“ předjímá místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL). Uplatnit penále zřejmě nebude možné, smlouva obsahuje klauzuli o vyšší moci, která zahrnuje i válku.

Možné zvýšení ceny stavby ale město odmítá. Výstavba komplikuje dostupnost části města z centra za silnici I/35 pro pěší. Začátkem března původní nadchod dělníci zbourali, nový by měl začít fungovat za deset měsíců. Lidé musejí využívat nadchod u Smetanova domu nebo podchod u prodejny Albert.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související