Nejčastější chyby při samovyšetřování prsu

7. březen 2019

Rakovina prsu je onemocnění, které se dá s úspěchem vyléčit. Základem úspěšné léčby jsou nejen pravidelné kontroly na mamologii, ale také domácí samovyšetření prsu. Nejčastější chyby, které ženy při samovyšetření dělají, nám odhalila vedoucí lékařka Mamodiagnostického centra Pardubice Ivana Zimová Hrnčířová.

Ženy se často vystresují malou uzlinkou nebo nějakým hrbolkem v prsu. Podle doktorky Hrnčířové to může být proto, že samovyšetření provádějí v nevhodném období před nebo během menzes. Nejlepší je provádět vyšetření dva až tři dny po menzes, kdy je prsní žláza hormonálně nejklidnější. Zvláště u mladších žen nejsou prsa beztvarou hmotou. Proto není jednoduché samovyšetřením bulku diagnostikovat.

„Někdy ženy příliš tlačí na žlázu, která se pak opírá o hrudník. A ten se samozřejmě neuhne. V tomto případě radím: Nechte prsty tam, kde jste nahmatali problém, udělejte mírný předklon a v této poloze dané místo vyšetřete bříšky prstů. Pokud během prohmatávání bulka změkne nebo dokonce zmizí, je všechno v pořádku. Pokud ji tam stále cítíte, raději navštivte odborného lékaře,“ radí MUDR. Zimová Hrnčířová.

Může se bulka objevit bezprostředně po mamografickém vyšetření?

„Bulka se může objevit i pár měsíců po mamografii. Jsou takové případy. Jedná se o konkrétní typ nádoru, který je velmi agresivní a rychle roste. Prostě se to děje a není to chyba lékařů, přístrojů ani klientů,“ odpovídá doktorka Hrnčířová.

Ženy od 45 let by měly jednou za dva roky mamografické vyšetření podstoupit. Vyšetření je hrazené pojišťovnou. I mladší ženy tuto možnost mají. Většina pojišťoven přispívá na vyšetření prsu ultrazvukem.

Spustit audio