Nejen psi a kočky mohou mít rýmu. Nastydne želva i had

7. listopad 2017

S podzimním časem se šíří respirační onemocnění nejen u lidí, ale i zvířecích mazlíčků. Nachlazení je někdy způsobeno nesprávným postupem u chovu zvířat, hlavně exotických. Pes i kočka se můžou nakazit od majitele, stejně tak to funguje i opačně.

Podle zvěrolékaře Ivana Jeníka poznáme rýmu jednoduše. Zvířata kýchají, kašlou a teče jim z nosu i očí. Kapénkami pak virus roznášejí po okolí. „Kolikrát lidé svým mazlům utírají nosy častěji než dětem. Ovšem pozor na parfémované a barevné papírové kapesníky, které dráždí a nejsou vhodné.“

Nakažlivé onemocnění se odborně jmenuje infekční laryngotracheitida, občas nesprávně označovaná za chřipku psů. Postihuje dolní cesty dýchací a je doprovázeno záchvaty kašle. Vypadá to stejně, jako by měl pes v krku zaraženou kost, nebo jiný předmět. Zřídka se objevují zpěněné hleny.

Psincovému kašli se nelze vyhnout. Stačí, když se dva psi na procházce očuchají, ani nemusí zjevně kašlat. Nemoc se snadno šíří v parcích, na cvičácích, na výstavách a jiných kynologických akcích. Proti některým původcům existuje očkování. Některé látky se podávají do nosu.

Exotika u nás doma

Chameleon obecný nebo jemenský jsou v domácnostech u chovatelů nejběžnější. „Než se pro chov rozhodnete, přečtěte si o tom co nejvíce. Zvířátko malé jako palec vám vyroste a jenom na fíkusu nepřežije. Myslete na terárium, zahřívací UV lampu kvůli tvorbě vitamínu D a větvičky pro dostatečný pohyb. Ve zverimexu nakupte živý hmyz, na kterém si chameleon rád pochutná,“ usmívá se Ivan Jeník. Vytvořte mu tepelné zóny, aby mohl podle svého přecházet z tepla do chladnějšího prostředí.

Chameleon jemenský

U želv je chov podobný, jen musíme rozlišovat, jestli chceme vodní nebo suchozemskou. Druhy žlutozelená a řecká jsou v Česku nejznámější. „Uvědomte si, že želva není žádné autíčko a na koberec nepatří, potřebuje svůj klid v teráriu. Měli bychom se na ni pouze dívat, ne přenášet.“

Na známky zapomeňte a psa očipujte. Útulky už mají čtečky

Belgický ovčák Malinois

Každý majitel psa by měl udělat maximum pro to, aby se jeho zvířecí mazlík neztratil. Takzvaní psi útěkáři si ale najdou příležitost všude. Když už se to stane, jednou z možností, kde psa najdete, je útulek.

Hadům dopřejte v uzavřeném prostoru hodně místa a vlhkost. Myslete na to, že potřebují krmit živou stravou. Není dobré, hodit jim dvě myši navíc do zásoby a odjet na dovolenou. Pokud had nemá hlad, ale myš nebo potkan ano, vše se v tu chvíli obrátí a dojde k pokousání plazu. Průvan, nadbytečná vlhkost a zima způsobí prochladnutí. Stejně jako želvy i hadi pak snadno mohou dostat rýmu.

Evropská unie reguluje mezinárodní a vnitrounijní obchod s exempláři jednotným způsobem. Proto většina plazů musí být zapsaná v mezinárodním registru CITES.

autor: Věra Říhová
Spustit audio