Nejen senioři nad 80 let. Pardubický kraj začne očkovat i náhradníky

18. únor 2021 14:36

V Pardubickém kraji roste počet nakažených. Hejtmanství dnes představilo svůj systém očkování, s registrací dalších věkových skupin už nechce čekat na centrální registrační systém. Kromě lidí nad 80 let začne očkovat i náhradníky.

Pardubický kraj upraví svou dosavadní očkovací strategii. Státní registrační systém neumožňuje objednávat se na vakcinaci lidem mladším 80 let, část očkovacích látek proto zbývá a je potřeba je rychle aplikovat. Hejtmanství je nabídne lidem z důležitých oborů, řekl dnes novinářům hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

„Dohodli jsme se, že budeme postupně oslovovat další skupiny, i takzvanou kritickou infrastrukturu státu, což jsou například elektrárny, čistírny odpadních vod a další organizace nezbytné pro běžné zajištění služeb. Nemá cenu čekat na stát,“ uvedl Netolický.

Očkovat se nechá i on. Kraj také zveřejnil na svém webu takzvaný semafor, který ukazuje čekací doby na objednání v jednotlivých očkovacích centrech. V Pardubicích jsou 72 hodin a delší, jinde je možné se nechat očkovat rychleji a lidé by to měli při registraci využít.

Objednaní na očkování nechodí

Problémy také způsobuje skutečnost, že část objednaných na očkování nepřijde a narychlo se shánějí náhradníci, aby očkovací látka nepřišla nazmar. Například v Pardubicích bylo nutné jeden den zaplnit až 20 procent rezervací.

Podle hejtmana už očkování podstoupili téměř všichni zájemci starší 80 let. Část ještě zbývá na Pardubicku, vakcínu by měli dostat během týdne.

Kraj také nechal očkovat zdravotníky svých zařízení. Očkování v regionu začalo na konci prosince. Zájem o vakcinaci mají podle zjištění kraje například dvě třetiny pedagogických pracovníků.

Další očkovací centra

Síť pěti dosavadních očkovacích center ve městech, kde jsou krajské nemocnice, postupně doplní další. Vzniknou nejdříve od 15. března v zařízeních následné péče včetně Hamzovy léčebny, poté v menších městech, později na středních školách. Pracovat v nich budou krajští zdravotníci, praktičtí lékaři a dobrovolníci.

Od 4. dubna by měla být tato centra schopna očkovat 15 000 lidí týdně. Hejtmanství očekává v příštím týdnu 2200 dávek vakcíny Moderna, v březnu dodávku 23 400 dávek od firmy Pfizer. Tento týden by mělo přijít 1800 dávek vakcíny AstraZeneca.

Epidemická situace v kraji se zhoršuje. Denní nárůsty nakažených dosahují 600 až 700, aktuální počet nemocných dosáhl 6982, což je druhé nejvyšší číslo za celou dobu epidemie. Hospitalizováno je 373 pacientů. Kapacita nemocnic je z velké části vyčerpaná, pacienti s lehčím onemocněním se budou přesouvat do krajských zařízení následné péče, aby se uvolnila lůžka pro nemocné s covidem. Nemocnice mají nyní 25 covidových stanic, od pondělí se otevře další v Pardubické nemocnici, kapacita lůžek pro pacienty s koronavirem se zvýší na 220.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související