Nejlepší vánoční vaječný koňak podle Josefa Maršálka

Jestli si nedovedete představit Vánoce bez vaječného koňaku, protože ho vařívala už vaše maminka nebo babičky, možná se vám bude hodit recept profesionálního cukráře Josefa Maršálka. Tohle je jeho nejoblíbenější vánoční nápoj.

Ingredience
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany na šlehání (33% tuku)
  • 85 g cukru
  • 4 žloutky
  • 250 ml rumu

Postup

Mléko a smetanu nalijeme do rendlíku a přivedeme k varu. Poté přidáme jeden vanilkový lusk. Stranou si hodně vyšleháme žloutky s cukrem.

Rendlík s mlékem a smetanou odstavíme z plotny a zašleháme do něj prošlehané žloutky s cukrem. Vše ušleháme dohladka. Poté vrátíme vaječný koňak zpátky na plotnu a zahříváme na mírném plameni. Tuto směs je třeba přivést zpátky téměř k varu, ale ne víc než na 85 °C, jinak se vaječný koňak srazí!

Po zahřátí sejmeme budoucí nápoj z ohně, okamžitě rendlík s ním vložíme do studené lázně s kostkami ledu a rychle ho vychladíme. V zimě ho můžeme ponořit i do sněhu. Potom do koňaku přimícháme oblíbený rum.

Pro ozvláštnění můžeme přidat jednu fazoli tonka, díky ní získáme úplně novou chuť vaječného koňaku.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.