Největší vojenská nemocnice v Evropě. Před sto lety v Pardubicích…

28. listopad 2014

Je podzim 1914. Zuří první světová válka. Rakousko-Uhersko potřebuje zázemí pro léčení raněných nebo nemocných vojáků a chce v Čechách vybudovat polní nemocnici. Do užšího výběru se dostaly Přelouč, Kolín i Pardubice. Protože se hledá relativně velké město s rozvinutou infrastrukturou, vítězí Pardubice! Stavba startuje na přelomu listopadu a prosince.

Historické souvislosti objasnil v pátečním Dobrém ránu ředitel zdejšího Krajského vojenského velitelství František Hlaváček. „Nemocnice se otevírala v červenci 1915. Měla kapacitu 10 000 lůžek a zabírala plochu 80 hektarů. Pracovalo tam 3 000 lidí, na několik měsíců dokonce i dcera prezidenta Masaryka Alice. Na svou dobu šlo o velmi moderní zařízení.“

František Hlaváček

Navzdory tomu se dodneška nedochovala prakticky žádná hmotná památka. „Byl požadavek, aby se co nejrychleji postavila. Dřevěné baráky měly lepenkové střechy. Materiál určitě nemohl vydržet dalších sto let. S postupující zástavbou se jednotlivé objekty včetně železničních vleček odstraňovaly. Začalo budování sídliště Dukla,“ říká Hlaváček.

Podle něj využívala nemocnice vlastní prádelnu, pekárnu nebo kuchyni. Zcela plná byla v roce 1917. V té době žilo v Pardubicích asi 22 000 obyvatel. Lazaret přijímal nemocné a raněné z národů celé monarchie.

autor: MAL
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.