Nejvýše položená vyhlídková stavba se dotýká nebe

5. prosinec 2015

Jmenuje se Stezka v oblacích a vypíná se nad obcí Dolní Morava, v pohoří Králický Sněžník. Cesta po dřevěné stezce návštěvníkům nabízí nečekané zážitky i zajímavé informace. A cestou dolů se mohou klidně i sklouznout.

Stezka v oblacích se nachází poblíž horské chaty Slaměnka, nedaleko horní stanice lanovky Sněžník a vyhlídky nazývané Skalka. Stavba je umístěná ve výšce 1 116 metrů nad mořem a její výška je 55 metrů, je tak nejvýše položenou vyhlídkovou stavbou v Pardubickém kraji. Dřevěná stezka je široká dva a půl metru. Stoupání je pozvolné a bezbariérové, takže se na Stezku v oblacích mohou vydat i vozíčkáři nebo maminky s kočárky. Od horní stanice lanovky vede k zážitkové stavbě také dřevěný chodník.

Krok za krokem

Cesta k vrcholu Stezky v oblacích je dlouhá 710 metrů. Na jejím začátku se nachází vstupní objekt s pokladnami, informacemi nebo převlékárnou. Stezku lemuje deset informačních tabulí. „Návštěvníci si na nich mohou přečíst celou řadu zajímavých informací o krajině a přírodě Králického Sněžníku, třeba už jen to, že jde o nejmenší pohoří v Česku, zato ale třetí nejvyšší“, vysvětluje ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

Komu výška nevadí, může se i vznášet

Stezka v oblacích nabízí návštěvníkům celou řadu nevšedních zážitků a s tímto záměrem byla také podle projektu architekta Zdeňka Fránka postavená. První atrakcí je průchod hnízdem. „Říkáme tomu ptačí hnízdo, jde o navození pocitu, že už jste skutečně ve velké výšce, stejně jako ptáci. Ostatně, to návštěvník vlastně zažívá na každém kroku, konstrukce stezky je tak vymyšlená,“ dodává Martin Palán.

Dvě úrovně Stezky v oblacích spojuje Rukáv. Je to hustá síť, tunel, kterým návštěvníci mohou prolézat a při tom sledovat volný prostor pod sebou. Stejně tak jako v nejvyšší úrovni celé stavby. Do dřevěné podlahy totiž architekt umístil tzv. Kapku, síť, na kterou se můžete položit. Pokud nechcete, dolů po stezce „po svých“ chodit nemusíte. Shora vede téměř 100 metrů dlouhý tobogan.

Orkán by měla zvládnout

Stavba Stezky v oblacích je navržená tak, aby odolala síle orkánu, a to až do maximální hodnoty 200 km/h. „Co se týká technických parametrů, stezka může pojmout čtyři tisíce návštěvníků najednou, taková je její nosnost“, doplňuje Martin Palán.

Autorem Stezky v oblacích je přední český architekt a pedagog Zdeněk Fránek.

Stezka v oblacích na Dolní Moravě

Objekt se snažil navrhnout tak, aby co nejméně narušoval prostředí v místě stavby. Stěžejním materiálem se vedle ocelové nosné konstrukce stalo modřínové dřevo.

Slovy architekta Zdeňka Fránka: „Výjimečnost je v rozsahu použití dřeva na stavbě těchto rozměrů. Také v tom, že vytvoří nový druh zážitku, kde si člověk lépe uvědomí svou skutečnou maličkost v lůně přírody. Neznám dřevostavbu s ocelovými prvky podobných rozměrů a účelu. Podobně velké stavby jsou, ale ta naše má abstraktní formu připomínající let nočního motýla, létajícího zdánlivě chaoticky. Nabídne nekonečné množství pohledů, situací a momentů, kdy se nepatrná lidská figura vnořuje do nitra a vynořuje na okraj této přírodní struktury...“

Stezka v oblacích první návštěvníky přivítá 5. prosince 2015.

Čtěte také

autor: BRA
Spustit audio