Nejvzácnější kouty Evropy na jedné hromadě. Hledejte je v Pardubicích

9. září 2021

Cestovat po archeologických nalezištích, centrech významné architektury, hradech, univerzitách, palácích, knihovnách i archivech můžete velmi snadno. Stačí zajít na výstavu Evropské dědictví do haly pardubického Turistického informačního centra. Otevřená je až do konce září.

„Výstava zaujme příznivce architektury, historie. Budeme rádi, když se přijdou podívat taky žáci a studenti. Pro třídní kolektivy jsme připravili hru. Školám můžeme nabídnout slepou mapu. Expozici doprovází znalostní on-line soutěž. Vylosovaní autoři správných odpovědí budou moci získat zajímavé ceny. Zadání kvízu máme na internetu,“ říká za informační středisko Evropské unie Europe Direct Pardubice Andrea Pavlíková.

Velká všehochuť

Na výstavě konkrétně uvidíte třeba neandrtálské naleziště v chorvatské Krapině, centrum antických Athén, opatství v Cluny, císařskou rezidenci Hofburg ve Vídni, Pamětní kostel svatého Ducha ve slovinské Javorici, dům Roberta Schumana ve Francii, gdaňské loděnice jako kolébku hnutí Solidarita, podvodní kulturní a přírodní dědictví Azorských ostrovů anebo Maastrichtskou smlouvu. Česko zastupují zámek Kynžvart, Přemyslovský hrad a Arcidiecézní muzeum v Olomouci i Funkcionalistické kolonie Baba a Nový dům v Brně.

Olomouc

Značku Evropské dědictví dostávají památky a pamětihodnosti od roku 2013. Spadá do evropského programu Kreativní Evropa a národním koordinátorem je Národní památkový ústav. Právě ten soubor fotografií do Pardubic zapůjčil. V září taky bývají pravidelně Dny evropského dědictví. Letos mají termín 11.-19. 9. a téma Památky pro všechny.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související