Nemocnice Pardubického kraje navzájem propojí nový informační systém. Pomůže pacientům i lékařům

1. srpen 2022

Nemocnice v kraji mají nový systém pro elektronickou zdravotnickou dokumentaci. Poprvé je ve všech pěti nemocnicích stejný a jednotlivá zařízení mohou data mezi sebou sdílet. Zdravotníkům i pacientům to ušetří hlavně čas a opakovaná vyšetření.

Systém umožňuje sdílet informace o pacientech, jejich vyšetřeních, procedurách apod. navzájem mezi všemi pěti nemocnicemi. Nový systém by měl fungovat minimálně dvacet let. Reportér Josef Ženatý zjišťoval podrobnosti.

„Klinický informační systém je základní systém, který nemocnice používá pro svůj chod, to znamená, že se v něm evidují veškeré příjmové zprávy až po propouštěcí zprávy, to znamená veškerý záznam o pacientovi, který v nemocnicích vzniká,“ říká ředitel IT oddělení společnosti Nemocnice Pardubického kraje Martin Coufal.

Nový informační systém v praxi znamená možný konec klasické papírové dokumentace. Hlavně pokud člověk absolvuje vyšetření v jedné krajské nemocnici, nemusí už lékařskou zprávu nosit do druhé.

Pohodlnější pro pacienty i zdravotníky

„Dokumentaci je možné vyměňovat elektronicky, to znamená, že lékař z Ústí nad Orlicí vidí u pacienta jaké kroky a jaké záznamy se provedly v Chrudimi nebo v Pardubicích. Zároveň to šetří to, že se pacient neposílá znovu na vyšetření, protože lékař vidí, že už ho absolvoval třeba v Litomyšli. Šetří se čas a prostředky veřejného zdravotního pojištění,“ říká Coufal.

Jednotlivé nemocnice vlastní podobné systémy měly, ale nebyly jednotné a komunikovaly spolu jen velmi obtížně, říká mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová. „Naše IT oddělení mělo ve správě ne jeden, ale pět systémů a třem z nich končila doba IT podpory, to znamená, že my bychom nebyli v brzké době schopni zajistit kybernetickou bezpečnost v nemocnicích. Vzhledem k tomu, že to po nás vyžaduje zákon, tak bychom to stejně museli řešit. Důležitým faktorem byla i cena, protože pět klinických informačních systémů je na údržbu výrazně dražších, než jeden.“

Čtěte také

Nový klinický informační systém, ve kterém jsou karty pacientů vedené elektronicky včetně snímků z různých zobrazovacích vyšetření, samozřejmě znamená vyšší nároky na ochranu dat, aby se do systému nemohl podívat kdokoliv ze zaměstnanců. „Informace jsou chráněny, pokud doktor toho pacienta neléčí, tak ty informace nevidí, i přihlašování je adresné, je pod identitou toho, kdo přistupuje do systému a veškeré informace se logují, zaznamenávají a my jsme schopni forenzně dokladovat kdo se kam díval a měl přístup,“ vysvětluje Coufal.

Jsou i další, speciálně chráněná data. Například z psychiatrie, porodního nebo kožního oddělení. Pořízení nového systému stálo přibližně 65 milionů korun. Většinu částky ale pokryly evropské dotace, dalších zhruba 8 milionů korun ročně bude stát podpora a správa systému. Ten by měl fungovat minimálně dalších dvacet let.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související