Dělníci budují 4. patro. Nový urgentní příjem Pardubické nemocnice bude hotový příští rok

6. červen 2022 16:55

V nemocnici v Pardubicích vzniká nová budova centrálního urgentního příjmu. Do moderního pavilonu se po jeho dokončení přestěhují hlavně chirurgické obory a jejich ambulance, vyšetřovny, operační sály i lůžková oddělení včetně jednotky ARO. Je to největší a také nejdražší stavební akce v historii Pardubického kraje.

Jsme ve fázi hrubé stavby, jsme ve třetím podlaží a začínáme čtvrté nadzemní podlaží, což je ta část operačních sálů. Jsme zhruba ve 12 metrech a celková výška stavby bude 28 metrů,“ popisuje na staveništi Petr Vrba z oddělení investic Nemocnic Pardubického kraje. Hotová je například už i podzemní část, kde bude hlavně technické zázemí.

Během natáčení vstupujeme do přízemí, což je hlavní prostor, který pacient po příchodu do budovy uvidí. „Je to zajímavé, teď se mi zdá, že to je rozlehlý prostor, který vidím poprvé. Překvapuje mě rozlehlost těch prostor,“ diví se vedoucí lékař oddělení urgentní medicíny Ondřej Rennét.

Vstupů do budovy bude několik. Z jižní strany (od Bokovy ulice) se připravuje prostor pro vjezd záchranek. Hlavní vstup pro pacienty ale bude ze severní strany od hlavní brány do nemocnice. V přízemí už vznikají i jednotlivé místnosti – vyšetřovny, ambulance, ale také prostor pro rentgen nebo CT.

Značnou část 2. nadzemního podlaží zabere technická část, „Tady bude vzduchotechnika pro operační sály, které budou nad námi ve 3. patře,“ vysvětluje Petr Vrba. V další části bude angiopracoviště a v druhé ambulance a lékařské pokoje.

Stavba nového pavilonu centrálního urgentního příjmu Pardubické nemocnice

Na jižní straně vznikne prosklené atrium. Kromě recepcí a příjmu pacientů v něm budou také eskalátory do 2. podlaží, kde bude mimo jiné třeba i bufet. Atrium vzniká hlavně proto, aby se do prostoru dostalo i přirozené světlo. „Nad námi bude střešní konstrukce se světlíky a na té střešní konstrukci bude heliport,“ dodává Vrba.

Ve vyšších patrech nového pavilonu bude kromě operačních sálů i lůžková část. Centrální urgentní příjem má být stavebně hotový do konce příštího roku a podle dodavatelské firmy práce pokračují přesně podle harmonogramu.

Prosklený tunel

Po jeho otevření budou následovat ještě další stavební akce v areálu. Nový pavilon bude například prosklenou lávkou spojený s vedlejší budovou č. 14, kde je oddělení radiodiagnostiky. V plánu je také bourání části současné budovy chirurgie – konkrétně části s operačními sály.

autor: Josef Ženatý

Související