Větší komfort pro pacienty i personál. V nemocnicích Pardubického kraje mění stovky nových postelí

26. říjen 2021

Nemocnice Pardubického kraje pořídily skoro 900 nových postelí. Pro pacienty jsou pohodlnější a pro práci sester mnohonásobně praktičtější než ty původní. Větší část jich dostala nemocnice v Pardubicích, mají je ale i v Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Reportér Josef Ženatý byl u toho, když postele vyměňovali na pardubické chirurgii.

Vybalit z igelitu, složit a odvézt na pokoje. Nové postele jsou pro pacienty připravené téměř okamžitě. „Největší přednost těchto lůžek je v tom, že jsou plně polohovatelná a to nejen pod hlavou, ale i zvednutí nahoru, dolů,“ pochvaluje si staniční sestra lůžkového oddělení pardubické chirurgie Daniela Spálavská.

Nové postele podle ní znamenají vyšší komfort pro pacienty i pro sestry. „Můžete si to zvednout, zvlášť u ležících pacientů je to obrovská výhoda, nemusíte se k nim tak naklánět. Naopak když přijdou staří pacienti, můžete jim tu postel zase dát dolů a oni si pohodlně slezou.“

Snadné ovládání i pro pacienty

Velkou výhodou je, že s postelemi může poměrně snadno manipulovat i samotná sestra. Například při cestě ze sálu. „Na chirurgii je to neustálý koloběh nejen s ležícími pacienty na vyšetření, ale samozřejmě i na sále a cestou ze sálu. Takže sestřičky, které musí vozit ze sálu pacienty a hlídat vědomí, tak s tím musí manipulovat a je to mnohem jednodušší,“ dodává staniční sestra Daniela Spálavská.

Podle vedoucího odboru zdravotnické techniky a metrologie Jana Raděje, je nových postelí bezmála 900 a dostaly je tři nemocnice v kraji. Nejvíc jich dostala pardubická nemocnice. „V Pardubicích je to opravdu zásah téměř do celé nemocnice, ale dalo by se říct, že ta největší oddělení, kterých se to dotklo, jsou kardiologie, interna a gynekologicko-porodnické oddělení. Byla to dlouhodobě plánovaná výměna. Vzhledem k tomu, že je poměrně finančně nákladná, máme na ni dotaci z EU, tak se to plánovalo řadu let.“  

Cena za skoro 900 nových postelí je bezmála 40 milionů korun. 85 procent ceny ale pokryjí právě evropské dotace.

Obnova lůžek v Nemocnici Pardubického kraje má kromě výše zmíněných výhod i další rozměr. Zhruba stovka vyřazených lůžek totiž poslouží ve zdravotnických a sociálních zařízeních na ukrajinském Zakarpatí.

autoři: Josef Ženatý , Nemocnice Pardubického kraje
Spustit audio

Související