Nemocnice Pardubického kraje začaly pozvolna obnovovat neakutní péči

2. prosinec 2020 09:29

Nemocnice Pardubického kraje se od tohoto týdne začaly pomalu vracet k poskytování obvyklé péče. Ta byla kvůli nepříznivé epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19 omezená od konce října.

Omezená byla veškerá neakutní péče. Nebylo to tak, že by nemocnice ze dne na den přestaly operovat. Útlum neakutní péče trval několik týdnů. V praxi to znamenalo, že operace, které bylo možné odložit, se odložily, nefungovaly například ambulance nebo pravidelné poradny.

Cílem bylo zajistit co největší kapacity pro tu takzvanou akutní a neodkladnou péči. Šlo o to, aby se nemocnice dokázala postarat o všechny pacienty, kteří neodkladně potřebují pomoc ať už kvůli covidu, nebo s jinými zdravotními obtížemi.

Pozvolný návrat

Podobně jako útlum zhruba před dvěma měsíci trval několik týdnů, stejně teď několik týdnů potrvá, než se péče o pacienty dostane na obvyklou úroveň. Navíc některá oddělení byla úplně uzavřená, vznikaly speciální covidové jednotky, takže návrat k „normálu“ s sebou přináší i řadu vnitřních organizačních změn.

Hlavním faktorem byl, je a bude vývoj epidemické situace v jednotlivých okresech Pardubického kraje. Vedení jednotlivých okresních nemocnic bude přihlížet k tomu, jak bude klesat tzv. index rizika protiepidemického systému PES. Aktuálně je situace z tohoto hlediska nejpříznivější na Pardubicku, kde je index rizika dokonce pod celorepublikovým průměrem, a nejhůř na tom v Pardubickém kraji je Svitavsko. V nemocnicích pak bude záležet i na personální situaci a počtech nemocných zdravotníků.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související