Nemocnice v kraji zakazují návštěvy, zhoršuje se epidemická situace

30. říjen 2021 10:11

V Nemocnicích Pardubického kraje začne v pondělí platit plošný zákaz návštěv. Podobně jako před rokem i tentokrát je důvodem zhoršující se epidemická situace v regionu a rostoucí počet pacientů s covidem-19.

Zákaz návštěv bude platit pro všechna oddělení, přesto existují výjimky. Zákaz návštěv se nevztahuje například na doprovod u porodu, u hospitalizovaných osob se sníženým intelektem a na návštěvy dětských pacientů. Po domluvě s lékařem je možné přijít i k pacientům v takzvaném terminálním stádiu nemoci.

Návštěvy ale musí splnit určitá pravidla - jednak musí prokázat bezinfekčnost - tedy mít platný očkovací certifikát nebo potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19, a samozřejmě musí mít po celou dobu ochranu úst a nosu, tedy respirátor a případně i další určené ochranné pomůcky. Zákaz platí do odvolání.

Víc lůžek na infekčním

Jedním z důvodů je i nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Podle pátečních údajů je s covidem-19 hospitalizovaných v několika nemocnicích přibližně 60 lidí, na intenzivní péči je ale jen pár z nich. Kvůli rychlému přibývání pacientů na pardubickém infekčním oddělení rozšířili kapacitu na 40 lůžek.

Podle Karolíny Frýdové z tiskového oddělení jsou nemocnice připravené opět začít zřizovat speciální takzvané covidové jednotky. Stejně tak jsou krajská zdravotnická zařízení připravená v případě ještě rychlejšího nárůstu opět začít omezovat neakutní péči.

Nemocnice by se tak začaly zaměřovat jen na akutní a neodkladnou péči stejně jako letos na jaře. Oddělení byla rozdělená na takzvaná covidová a necovidová. Skoro na každém byla speciální jednotka, kde byly pacienti s koronavirem, včetně třeba rehabilitace nebo chirurgie. To je ale nejhorší možný scénář, na který snad tentokrát nedojde.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související