Zdravotníci v Pardubickém kraji zlikvidovali 2000 vakcín proti covidu-19

8. září 2021 09:46

Zdravotníci už v Česku znehodnotili víc než 20 tisíc vakcín proti covidu-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Zhruba desetina celkového množství připadá i na Pardubický kraj.

Podle aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví bylo v Pardubickém kraji zlikvidovaných už 1916 vakcín. V naprosté většině jde o vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer. Pouze 80 dávek z celkového množství byly látky Vaxzevria od společnosti Astra Zeneca. Je nutné dodat, že v celorepublikovém srovnání Pardubický kraj nijak nevybočuje z průměru. Nejvíc znehodnocených vakcín má Plzeňský kraj, následovaný Královéhradeckým a Zlínským.

850 zlikvidovaných dávek za den

Statistiky na webu ministerstva jsou poměrně podrobné. Suverénně nejvíc zlikvidovaných vakcín má v Pardubickém kraji očkovací místo společnosti Livian v pardubické poliklinice Kolf, kde třeba jenom 28. srpna zlikvidovali najednou přes 850 dávek.

Čtěte také

Vysoko ve statistikách je i další očkovací místo firmy Livian v Králíkách. Ale vakcíny zdravotníci likvidovali i v Lanškrouně, České Třebové, Moravské Třebové i v krajských nemocnicích. Téměř na každém očkovacím místě tak v průběhu času nějaké vakcíny museli likvidovat.

Důvodem likvidace bývá zpravidla končící doba použitelnosti. Tak to například nedávno vysvětlila lékařka v pardubickém Kolfu. Ve velkém objemu vakcín se zkrátka ne vždy podaří všechny dávky vyočkovat před datem exipirace. Do Pardubického kraje už podle projektu OpenDataLab přišlo přes 529 tisíc dávek vakcín proti covidu-19 a 1916 z toho bylo zlikvidovaných. Vniveč přišlo 0,3 procenta ze všech přijatých vakcín.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související