Nemocnice v Pardubickém kraji zrušily zákaz návštěv na odděleních

18. březen 2022 15:17

Nemocnice Pardubického kraje po skoro pěti měsících zrušily zákaz návštěv pacientů. Zavedený byl kvůli zhoršující se epidemické situaci covidu-19 na konci října loňského roku. Zároveň je naplno obnovená také odkladná péče.

Pro návštěvy je otevřená naprostá většina oddělení krajských nemocnic. Jenom na covidová oddělení je vstup povolený jen s předchozím souhlasem ošetřujícího lékaře. Na ostatní oddělení návštěvy za pacienty mohou, musí u toho ale dodržovat hygienická nařízení.

„Stále je potřeba dodržovat preventivní protiepidemická opatření. Žádáme pacienty i návštěvy, aby v prostorách nemocnice nadále používali ochranu dýchacích cest a dbali na důslednou hygienu rukou. Osoby, které mají příznaky akutních respiračních onemocnění, potom vyzýváme, aby návštěvu u pacienta v nemocnici odložily,“ řekla mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

Sto pacientů s covidem

Ve všech pěti nemocnicích Pardubického kraje je stále víc než sto pacientů s covidem-19, což je prý počet nějakým způsobem zvladatelný. Takže jediné oddělení, které má kvůli tomu upravený provoz, je infekční v Pardubicích. Provoz ostatních oddělní by současný počet covid pozitivních hospitalizovaných omezovat nijak neměl.

Nemocnice také kvůli nárůstu počtu hospitalizovaných s covidem musely omezovat odkladnou péči. To už ale neplatí. Podle vyjádření nemocnic je to omezení takzvané elektivní péče minimální. Platí to například u neakutní operativy, která byla za poslední dva roky několikrát omezená nebo dokonce úplně zastavená.

Neakutní zákroky se tak začaly hromadit, a teď se zdravotníci snaží toto manko dohnat. Samozřejmě zastavení elektivní péče znamenalo, že se u některých operací prodloužily čekací doby. Například na totální endoprotézu se na pardubické ortopedii v krajních případech prý čeká až dva roky. Nicméně vždy záleží na zdravotním stavu pacienta.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související