Nových případů covidu v Pardubickém kraji ubývá

16. únor 2022 09:16

Nově nakažených covidem v Pardubickém kraji postupně ubývá. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. I tak se ale počty potvrzených případů každý všední den pohybují nad hranicí jednoho tisíce.

Podle dat ministerstva zdravotnictví je aktuálně nemocných přes 10 200 lidí. Číslo je sice relativně vysoké, ale od začátku února kleslo o víc než 8 tisíc. A počty nově potvrzených případů dál klesají. Předminulý týden laboratoře odhalily víc než 10 100 nakažených, minulý týden to bylo o skoro 2000 nemocných méně. Sestupný trend je pozorovatelný i v prvních dnech tohoto týdne.

Čtěte také

Pokud jde o vytíženost nemocnicv kraji, situace se sice nezlepšuje, ale ani se nezhoršuje. Už zhruba týden se počty hospitalizovaných s covidem pohybují kolem 150 pacientů na standardních lůžkách. Na intenzivní péči je dlouhodobě jen kolem deseti lidí. Takže i v tomto ohledu to vypadá, že vlna Omikronu je na ústupu.

Zájem o očkování proti covidu výrazně klesá. Například minulý týden zdravotníci v Pardubickém kraji aplikovali průměrně jen kolem 700 vakcín denně. Pro srovnání: například v polovině ledna to bylo 2500, v prosinci dokonce kolem 5000 za den.

Největší zájem je i nadále o posilující vakcíny. Pro první dávku si chodí jen kolem dvaceti, třiceti lidí denně. Pardubický kraj už kvůli nízkému zájmu ukončil provoz některých očkovacích míst v regionu a další možná budou následovat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související